📸 | Bulgarije stuurt minister naar bekerfinale: fans keren zich massaal tegen hem

REUTERS

Martijn Baars • 15:46, 02-07-2020 / Laatste Update: 01:37, 05-01-2024

Bulgaarse voetbalfans hebben volgens ooggetuigen massaal de coronaregels overtreden bij de bekerfinale tussen Lokomotiv Plovdiv en CSKA Sofia. De meeste van de 12.000 bezoekers hielden geen afstand van elkaar en in plaats van mondkapjes te dragen zongen ze massaal. Lokomotiv won na strafschoppen: 5-3.

De Bulgaarse regeringsleider Boyko Borissov had de minister van Volksgezondheid Kiril Ananiev speciaal naar de wedstrijd gestuurd om de zaak goed in de gaten te houden. Dat hielp weinig. Sinds de Bulgaarse competitie is hervat hebben de fans, die beperkt worden toegelaten, meerdere keren laten zien zich werkelijk helemaal niets van de voorschriften aan te trekken.

Borissov werd met spreekkoren flink beledigd door de toeschouwers, van wie het grootste deel het gratis bij de ingang aangeboden mondkapje weigerde. De scheidsrechter onderbrak het duel in de 2e helft ook nog eens enkele minuten, nadat de aanhang rookbommen op het veld gooide.

White Lives Matter

De supporters van Lokomotiv lieten een spandoek met White Lives Matter zien, waarmee ze kennelijk een statement tegen de betogingen tegen racisme wilden maken. Op de tribunes van het Bulgaarse voetbal hebben zich vaker uitingen van racisme voorgedaan, wat eerder al tot wereldwijde afschuw leidde.

Er waren in Sofia 12.000 fans bij de wedstrijd aanwezig. Normaal biedt het stadion plaats aan 44.000 bezoekers.