BLOG: Cor Adriaanse, de ideale man voor het Nederlands Elftal
i

Pro Shots

BLOG: Cor Adriaanse, de ideale man voor het Nederlands Elftal

Robert Hüsken • 18:49, 13-09-2016 / Laatste Update: 20:25, 07-01-2024

De tweede viool spelen. Iets waar veel mensen in het voetbal van nu geen genoegen mee willen nemen. Het draait allemaal om status. Heb je als trainer weinig tot niets gewonnen, dan nemen de ‘grote meneertjes’ met minder dan 20 interlands je niet serieus. Toch zoekt het Nederlands elftal een tweede en mogelijk zelfs derde viool.

Bondscoach Danny Blind zou een uitstekende tweede viool zijn, maar hij is al benoemd tot dirigent van het geplaagde Oranje orkest en probeert nu de juiste toonhoogte te vinden om ons op het wereldkampioenschap voetbal te krijgen.

Maar wie moet het dan doen? De laatstgenoemde naam die in de media verscheen is die van Denny Landzaat, de huidige trainer van AZ onder de 17. Je hoort de meneertjes bij Oranje hem al uitlachen. "Dat is toch die speler die in de legendarische kampioenswedstrijd tussen Ajax en Twente in 2011 de 2-0 glansrijk en geheel vrijstaand in eigen doel kopte?" De penaltyspecialist zou Nederland in ieder geval kunnen leren hoe de perfecte strafschop genomen moet worden, want Landzaat miste zelden.

Wijnaldum & Fer

Hmm, specialist en onder de 17. Dit doet mij direct denken aan Cor Adriaanse. Nee, niet die man die wel eens bij Studio Voetbal aanschuift. Cor, met de r van Ronaldo op het einde. Adriaanse is al sinds 1996 trainer van de Feyenoord Academy en sinds 2002 leidt hij Feyenoord onder de 17. De bak aan ervaring van de inmiddels 60-jarige trainer is iets van Oranje goed kan gebruiken. Internationals als Georginio Wijnaldum en Leroy Fer zijn opgeleid door Adriaanse en spreken lovend over hem. En, Wijnaldum en vooral Fer doen het wel redelijk de laatste tijd in de Premier League…

Het argument dat hij alleen gewend is om jeugd te trainen kan zo van tafel worden geveegd. Een aantal spelers van de huidige selectie van het Nederlands elftal gedraagt zich immers als opstandige pubers. Een man die geen blad voor zijn mond neemt en die voetballers durft te vertellen waar het op staat. Of hij de Feyenoord Academy gaat verlaten valt te betwijfelen, maar iemand als Cor Adriaanse is wel wat het Nederlands elftal op dit moment nodig heeft.

Door: Jan Jaap Pruysen