Dit zijn de topscorers van EK 2024: Cody Gakpo én Donyell Malen nog volop in de race
Cody Gakpo en Donyell Malen / Getty Images

Dit zijn de topscorers van EK 2024: Cody Gakpo én Donyell Malen nog volop in de race

09:41, 03-07-2024 / Laatste Update: 09:41, 03-07-2024

De strijd om de titel van topscorer van het EK 2024 is volledig losgebarsten. Er staan vier spelers op drie doelpunten, maar daarvan zijn al twee spelers uitgeschakeld met hun land. Wie pakt de titel van topscorer op dit EK voetbal?

Een belangrijke kanshebber is Cody Gakpo. De Nederlander maakte dinsdagavond zijn derde doelpunt van het toernooi, tegen Roemenië. Hij was al eerder belangrijk voor Oranje met goals tegen Polen en Oostenrijk. Omdat Donyell Malen tegen Roemenië ook twee keer scoorde, meldt hij zich eveneens voorzichtig in de titelstrijd.

Momenteel zijn er naast Gakpo nog drie spelers met drie doelpunten. Georges Mikautadze (Georgië) en Ivan Schranz (Slowakije) zijn al uitgeschakeld met hun landen en hopen nu dus dat Gakpo en Jamal Musiala niet meer scoren. Laatstgenoemde heeft er drie inliggen voor Duitsland, dat het komende vrijdag opneemt tegen Spanje in de kwartfinale van dit EK.

Veel verschillende doelpuntenmakers

Bij Spanje zijn er héél veel verschillende doelpuntenmakers. Fabian Ruiz staat als enige speler op twee treffers. Spanje is niet het enige land zonder echte goalgetter: bij Portugal, Frankrijk en Zwitserland heeft er geen enkele speler vaker dan één keer gescoord op dit EK.

Toch zijn er best nog wat spelers met twee treffers. Duitsland blijkt een doelpuntenmachine. Naast Musiala zijn er nog twee spelers met meer dan één goal: Kai Havertz en Niclas Füllkrug hebben er ieder twee. Jude Bellingham en Harry Kane van Engeland zitten ook op dat aantal, evenals Merih Demiral van Turkije. De verdediger van de Turken tekende voor beide treffers in de achtste finale tegen Oostenrijk (2-1).

Topscorers van het EK voetbal 2024

  1. Cody Gakpo (Nederland) - 3
  2. Jamal Musiala (Duitsland) - 3
  3. Ivan Schranz (Slowakije) - 3
  4. Georges Mikautadaze (Georgië) - 3
  5. Donyell Malen (Nederland) - 2
  6. Kai Havertz (Duitsland) - 2
  7. Niclas Füllkrug (Duitsland) - 2
  8. Fabian Ruiz (Spanje) - 2
  9. Jude Bellingham (Engeland) - 2
  10. Harry Kane (Engeland) - 2
  11. Merih Demiral (Turkije) - 2
  12. Razvan Marin (Roemenië) - 2

Naast deze spelers zijn er in theorie nog een heleboel spelers die kans maken op de topscorerstitel, aangezien er voor de finalisten nog drie wedstrijden te gaan zijn. Daarom hier ook alle (nog actieve) spelers die al één doelpunt op hun naam hebben: Alvaro Morata, Dani Carvajal, Dani Olmo, Ferran Torres, Nico Williams, Rodri (allen Spanje), Emre Can, Florian Wirtz, Ilkay Gündogan (allen Duitsland), Bernardo Silva, Bruno Fernandes, Francisco Conceiçao (allen Portugal), Kylian Mbappe (Frankrijk), Breel Embolo, Dan Ndoye, Kwadwo Duah, Michael Aebischer, Remo Freuler, Ruben Vargas, Xherdan Shaqiri (allen Zwitserland), Mert Müldür, Kerem Aktürkoglu, Hakan Calhanoglu, Cenk Tosun en Arda Güler (allen Turkije).

Alles over het EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.