'Er zit een krasje op weggestuurde Danny Makkelie': blunders nekken Nederlandse scheidsrechter op EK
Danny Makkelie / Getty Images

'Er zit een krasje op weggestuurde Danny Makkelie': blunders nekken Nederlandse scheidsrechter op EK

Aron Kattenpoel Oude Heerink • 14:36, 30-06-2024 / Laatste Update: 14:36, 30-06-2024

Danny Makkelie is door de UEFA naar huis gestuurd en fluit dit EK voetbal geen wedstrijden meer. Voormalig scheidsrechter Mario van der Ende uitte al vaker zijn kritiek op de Nederlandse arbiter en vindt het logisch dat Makkelie niet meer fluit op het EK.

Vooral zijn twee grote blunders hebben de doorslag gegeven, verwacht Van der Ende. "Die twee blunders, in combinatie met zijn houding en wijze van fluiten, hebben ervoor gezorgd dat Makkelie nu alweer twee dagen thuiszit", zei oud-scheids Van der Ende tegen Sportnieuws.nl.

Fout bij Duitsland - Hongarije

De eerste blunder betrof de overtreding van Ilkay Gundogan op Willi Orban, waarna Duitsland de openingstreffer maakte. Van der Ende vond het verbazingwekkend dat de duw over het hoofd werd gezien. "Zelfs met het arbitrale vangnet van de VAR zagen ze het niet. Een heel grote fout", zei Van der Ende eerder.

Gered door de VAR

De tweede grote blunder van Makkelie was volgens Van der Ende de VAR-ingreep bij Kroatië tegen Italië. De Nederlandse arbiter zag een handsbal niet, waarna de VAR hem naar het scherm riep. Het resultaat: een penalty. "Dat ziet iedereen, toch? Gelukkig zat de VAR nu niet te slapen", zei Van der Ende over die situatie.

Scheidsrechters met een krasje

Van der Ende blijft erbij dat hij denkt dat die fouten ervoor hebben gezorgd dat Makkelie nu alweer thuis is. "Ik denk dat hij vooral op kwalitatieve grond naar huis is gestuurd. Het kan niet anders dan dat die arbitrale missers een rol hebben gespeeld. Op al die weggestuurde scheidsrechters zit een krasje, ook op Makkelie."

De voormalig arbiter heeft meer voorbeelden van scheidsrechters met een krasje. Hij wijst op Jesús Gil Manzano, die in de fout ging bij Oostenrijk tegen Frankrijk. Hij gaf voorafgaand aan het doelpunt van de Fransen een doeltrap aan Frankrijk, waar dat eigenlijk een corner had moeten zijn voor Oostenrijk. "Dat zijn allemaal arbitrale foutjes, waardoor ze naar huis zijn gestuurd. Dat speelt ongetwijfeld allemaal mee", sluit Van der Ende af.

Alles over EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.