Fans mogen per 1 september weer het stadion in, maar zingen is verboden: 'Hoe dan?'
i

BSR Agency

Fans mogen per 1 september weer het stadion in, maar zingen is verboden: 'Hoe dan?'

Martijn Baars • 14:05, 24-06-2020 / Laatste Update: 12:14, 07-01-2024

Het plan om vanaf 1 september weer een deel van de fans toe te laten in de voetbalstadions, wordt met wisselende gevoelens ontvangen door de supportersverenigingen. Vooral de toevoeging dat er niet gezongen mag worden om verspreiding van het virus te voorkomen, levert een hoop vragen op. 'Ik heb er totaal geen beeld bij hoe je dat kunt handhaven.'

Jacco van Leeuwen, voorzitter van Haagsche Bluf, de supportersvereniging van ADO Den Haag, moet het plan even laten bezinken. Wél in het stadion zitten, maar dan níet mogen zingen. "Daar kun je je eigenlijk geen voorstelling bij maken hè", zegt hij tegen het AD.

Juist de emotie maakt voetbal mooi

"Op meerdere vlakken niet. Allereerst: juist de emotie maakt het voetbal in het stadion zo mooi. Juichen, zingen, dansen, soms vloeken. Het gebeurt automatisch en dat ga je volgens mij ook helemaal niet tegenhouden."

'Hoe ga je dat handhaven?'

Zijn 2e punt is: "Als het zover komt, hoe ga je zoiets in hemelsnaam handhaven? Krijg je eerst een gele kaart als je zingt en daarna een rode? Moet je gelijk vertrekken en krijg je een boete? Nee, ik heb daar nog absoluut geen gevoel bij."

'Daar moeten we als voetbalfans heel blij mee zijn'

Van Leeuwen wil 1 ding benadrukken: "Het is natuurlijk prachtig dat er vanuit de KNVB en het kabinet serieus gekeken wordt om fans weer toe te laten in het stadion. Daar kunnen wij als fans natuurlijk nooit tegen zijn. Een paar maanden geleden dachten we nog: we zien de stadions voorlopig niet meer van binnen. Gelukkig ziet de wereld er anders uit dan toen. Daar moeten we als voetbalfans heel blij mee zijn. Het zal nu gaan om de juiste invulling."

Alle seizoenkaarthouders

Daar is namelijk veel over te zeggen. In het plan wordt rekening gehouden met een bezetting van zo’n 1/3e van het stadion om de 1,5 meter afstand vol te kunnen houden. Daar gaat het mis. Van Leeuwen: "Bij ADO kun je al onze 5000 seizoenskaarthouders wel kwijt in het stadion. Maar dat geldt natuurlijk lang niet voor alle clubs in het betaald voetbal."

Ajax

De meeste clubs hebben veel meer seizoenkaarthouders dan die 1/3e van de capaciteit. Precies het bezwaar van de supportersvereniging van Ajax. Directeur Fabian Nagtzaam laat op de website van de supportersvereniging weten: "Gelijke monniken, gelijke kappen. De regering heeft duidelijk gezegd dat we het sámen moeten doen. Dan moeten we ook weer samen het stadion in kunnen. We kunnen het niet aan de achterban verkopen als de ene seizoenkaarthouder wel naar binnen mag en de ander niet."

'Geen onderscheid maken'

Hij vervolgt: "Wie mag er dan naar bijvoorbeeld Ajax-Feyenoord en wie wordt verwacht bij Ajax-RKC? Dat zijn niet te nemen besluiten. We willen geen onderscheid maken tussen onze supporters.”