FC Barcelona wint opnieuw van Napoli, hoofdrol voor Frenkie Jong (video)

Trevor Wagener • 12:23, 11-08-2019 / Laatste Update: 08:51, 15-01-2024

FC Barcelona heeft de voorbereiding op het nieuwe seizoen afgesloten met een overwinning op Napoli. De Catalanen klopten de Italiaanse topclub donderdag ook al, toen met klein verschil: 2-1. Zaterdagavond was Barça, met Frenkie de Jong als basisspeler in een hoofdrol, veel sterker dan de formatie van Carlo Ancelotti: 4-0.

Sterspeler Lionel Messi maakt nog altijd geen deel uit van de selectie van Ernesto Valverde. De Argentijn kampt met een kuitblessure en het is maar zeer de vraag of hij vrijdag fit is voor het openingsduel in La Liga bij Athletic Bilbao. Frenkie de Jong zal wel fit zijn, maar het is nog onduidelijk of hij op een basisplaats kan rekenen.

Dirigeren

Zaterdagavond verscheen de oud-Ajacied in het Michigan Stadium van Ann Arbor in Michigan wel aan de aftrap. Hij vormde het middenveld met Barça-jeugdexponenten Sergi Roberto en Carles Aleñá. De basiskrachten van vorig seizoen, Sergio Busquets, Ivan Rakitic en Arthur Melo, begonnen als reserve.

Na 13 minuten kreeg Barcelona een enorme kans om op voorsprong te komen. Topaankoop Antoine Griezmann verzuimde alleen om te scoren. In een verder weinig verheffende 1e helft was Barcelona wat beter zonder groots te spelen. Ousmane Dembélé was na 40 minuten ook dicht bij de openingstreffer. Fabián Ruiz kreeg namens Napoli de grootste kans in de eerste helft. De Spanjaard leek op slag van rust zelf van de kans te schrikken en tikte de bal naast.

Afmaken

Na rust maakte Barça in een kwartier tijd korte metten met Napoli, dat halverwege 3 wissels had doorgevoerd. Bij de 1e goal van Luis Suárez, 3 minuten in de 2e helft, konden de Italianen nog klagen over buitenspel. Daarna maakte  Barcelona, onder leiding van de driftig met passes en passjes strooiende De Jong,  perfect gebruik van de ruimtes die de wat meer aandringende ploeg van Ancelotti bood.

Acht minuten na de openingstreffer scoorden de Catalanen opnieuw. Na een lange combinatie, met De Jong als dirigent, rondde Griezmann beheerst af: 2-0. Kort daarop maakte Suárez zijn 2e goal van de avond. Met een gekruld afstandsschot in de bovenhoek gaf hij de Italianen de nekslag.

Weer 5 minuten later schoot Dembélé met een diagonaal schot vanaf de rechterkant van het strafschopgebied de 4e treffer achter doelman Alex Meret. De opmaat voor die goal was eigenlijk het mooiste moment van de wedstrijd: met een ragfijne lange pass met de buitenkant van de rechtervoet stuurde De Jong de aanvaller weg.