FIFA wil zware straf voor oud Duitse bond-voorzitter Niersbach

FIFA wil zware straf voor oud Duitse bond-voorzitter Niersbach

admin • 14:25, 20-05-2016 / Laatste Update: 20:36, 05-01-2024

Als het aan de ethische commissie van de FIFA ligt, wordt voormalig voorzitter van de Duitse voetbalbond Wolfgang Niersbach geschorst. Volgens de onderzoekskamer heeft de hij de regels van de wereldvoetbalbond overtreden.

Voorzitterschap van DFB

Niersbach stapte in november vorig jaar op als voorzitter van de DFB. De omstreden toewijzing van het WK in 2006 in Duitsland was daar de oorzaak van. Toen bleek dat er via allerlei omwegen tien miljoen Zwitserse frank werd overgemaakt naar Qatar. Niersbach was vice-voorzitter van dat comité. Hij heeft echter nog wel altijd een grote rol binnen de FIFA.

Regels overtreden

Niersbach zou volgens de ethische commissie vier regels hebben overtreden. Hij had bijvoorbeeld aan de bel moeten trekken toen hij ontdekte dat er iets mis was gegaan bij het WK-bid van de Duitsers. Ook lijkt Niersbach niet genoeg gedaan te hebben om belangenverstrengeling te voorkomen.

Flinke straf

De tuchtkamer van die commissie eist nu een schorsing van twee jaar voor de Duitser, die deel uitmaakt van het dagelijks bestuur van de UEFA. Ook moet hij vrezen voor een boete van omgerekend bijna 27.000 euro.