'FIFA wil huurconstructies aanpassen of zelfs schrappen'
i

Beeldbewerking Sportnieuws

'FIFA wil huurconstructies aanpassen of zelfs schrappen'

Bart van der Wijst • 17:56, 10-04-2018 / Laatste Update: 16:26, 05-01-2024

De FIFA gaat in oktober vergaderen over de huidige huurconstructies in de voetballerij. Het idee is om een aanpassing toe te passen of de regels zelfs helemaal te schrappen, dat schrijven France Football en Football Italia. Dit vanwege de uitbuiting van het systeem door grote voetbalteams.

Tijdens de vergadering wordt er gesproken met onder meer de FIFPro (spelersvakbond) en ECA (Europese organisatie die voetbalclubs vertegenwoordigt). Ook oud-wereldtoppers als Cafu, Edwin van der Sar en Marco van Basten mogen hun mening geven over de huidige constructie.

Uitbuiting van het systeem

Volgens de FIFA buiten grote teams het huidige systeem uit. Ze kopen namelijk op jonge leeftijd honderden spelers, die vervolgens verhuurd worden. Na een aantal jaar worden zij met winst verkocht, nog voordat ze ook maar minuten maken in het 1ste elftal. Kijk bijvoorbeeld naar Marco van Ginkel en in mindere mate Mason Mount.

Dit seizoen hebben bijvoorbeeld Juventus (41), Chelsea (22) en Manchester City (18) enorm veel spelers verhuurd. Veel van hen zullen echter nooit doorbreken bij die elftallen. De FIFA wil dan ook een beperkt aantal invoeren op het uitlenen van spelers, of de regel helemaal schrappen.