Finale kleurt oranje: Luuk de Jong bezorgt Sevilla de Europa League

Martijn Baars • 00:54, 22-08-2020 / Laatste Update: 10:31, 07-01-2024

Sevilla heeft vrijdagavond de Europa League gewonnen! De Spaanse ploeg won in de finale met 3-2 van Inter. Scheidsrechter Danny Makkelie zag dat een Nederlander de hoofdrol speelde in de zeer boeiende finale in de Duitse stad Köln.

Luuk de Jong was namelijk de grote man aan de kant van Sevilla. De Nederlandse spits mocht na zijn winnende goal in de halve finale tegen Manchester United nu in de finale in de basis beginnen. Hij betaalde het vertrouwen van trainer Julien Lopetegui meteen uit.

4 goals voor rust, 2 keer De Jong!

Want ondanks de vroege 1-0 achterstand, na een door Danny Makkelie gegeven penalty, scoorde De Jong vlak daarna de 1-1. Met de kop, natuurlijk. De Nederlander is een specialist en liet dat óók weer zien bij de 2-1. Weer kopte de oud-PSV'er raak. Helaas voor hem werd die 2-1 al snel weer ongedaan gemaakt door Diego Godin: 2-2.

Eigen goal Lukaku

Na rust hadden beide teams duidelijk geleerd van hun fouten. De verdediging stond aan beide kanten ineens een stuk beter, waardoor de goals lang uitbleven. Pas een kwartier voor tijd viel goal nummertje 5. Diego Carlos, die na 3 minuten de penalty voor Inter veroorzaakte, probeerde met een omhaal Sevilla op 3-2 te zetten. Dat lukte half, want zijn inzet was naast gegaan, ware het niet dat Lukaku de stuiterbal achter zijn eigen keeper werkte. Check hier de eigen goal van de Belg.

Ajax blij

Het bleek de winnende goal van de wedstrijd, waardoor Sevilla de Europa League wint! Alles met dank aan Luuk de Jong natuurlijk, die meteen Ajax een plezier doet. Voor Sevilla is de Europa League een waanzinnig succesvol toernooi. De ploeg stond tegen Inter voor de 6e keer in de finale en won het toernooi voor de 6e keer! Na de zeges in 2006, 2007, 2014, 2015 en 2016 is het nu in 2020 weer feest in de zonnige Spaanse stad.