Fosu-Mensah is happy: 'Op vroege leeftijd naar buitenland geen verkeerde keuze geweest'

Fosu-Mensah is happy: 'Op vroege leeftijd naar buitenland geen verkeerde keuze geweest'

admin • 09:06, 21-10-2016 / Laatste Update: 21:28, 05-01-2024

Het gaat de laatste maanden snel, erg snel met Manchester United-verdediger Timothy Fosu-Mensah. De 18-jarige Nederlander viel tijdens het groepsduel in de Europa League met Fenerbahçe (4-1) in. Van een belofte veranderde Fosu-Mensah in recordtijd in een speler in wie trainer José Mourinho een toekomstige ster ziet.

,,Ik zag dit niet aankomen", vertelt Fosu-Mensah na afloop in de catacomben van Old Trafford. ,,Op 16-jarige leeftijd vertrok ik naar Manchester met het idee er het beste van te maken." Na zijn debuut vorig seizoen onder Louis van Gaal wachtte hem een zomer vol twijfel, toen de Nederlander vertrok. Diens opvolger Mourinho liet echter meteen merken hem heel hoog in te schalen.

Interesse in Fosu-Mensah

,,Een paar clubs meldden zich voor mij", legt hij uit. ,,Ik mocht absoluut niet vertrekken. Een verhuurperiode was geen optie. Vervolgens wilde United mijn nog doorlopende contract openbreken en verlengen. Daar sprak heel veel vertrouwen uit." Mourinho liet intern weten de krachtige voetballer in dezelfde categorie te plaatsen als supertalent Marcus Rashford. Fosu-Mensah lacht verlegen: ,,Marcus is een fantastische speler."

Met Rashford heeft hij een sterke band. Beide voetbalden samen in de opleiding en gingen naar dezelfde school. Paul Pogba, Jesse Lingard, Anthony Martial en Memphis ziet hij ook als vrienden. ,,We hebben een goede klik. Dat Rashford en ik nog samen zijn, is wel bijzonder." Dromen over een heldenrol doet hij niet. ,,Ik ben er nog lang niet." Hoe de komende jaren eruit komen te zien, weet hij nog niet echt. ,,Verhuur of blijven? Geen idee. Alles wat ik weet, is dat nu een volwaardige speler van Manchester United ben."

Nederland of Ghana

De ontwikkeling van Fosu-Mensah heeft al geleid tot een oproep voor Jong Oranje. Of hij ooit voor het Nederlands elftal uit gaat komen, blijft de vraag. De multifunctionele voetballer kan nog altijd kiezen uit twee landen. ,,Ik kan nog steeds voor Ghana spelen", stelt hij. Die keuze is, zo geeft hij aan, iets voor later. ,,Ik richt me nu volledig op Manchester United. Die vraag is niet voor nu."

Fosu-Mensah voelt zich geen wegbereider voor jong talent uit Nederland. ,,De Hollandse school is ook goed. Er breken genoeg spelers door. Maar wat ik wel kan zeggen: naar het buitenland gaan is geen verkeerde keuze. Al wil ik niet zeggen dat iedere jongere voetballer naar het buitenland moet." Voor hem, zo weet hij, is de weg naar een basisplek nog lang. ,,Ik ben er nog niet. Maar vooralsnog gaat het goed."