Geen spits scoorde zo vaak als Lewandowski zonder de Champions League te winnen

BSR Agency

Martijn Baars • 21:28, 23-08-2020 / Laatste Update: 19:07, 04-01-2024

Bayern München hoopt zondagavond in de finale tegen Paris Saint-Germain weer op de goals van doelpuntenmachine Robert Lewandowksi. Ook in de Champions League scoort de Poolse spits er lustig op los, maar dat heeft hem voorlopig nog nooit de Cup met de Grote Oren opgeleverd.

In totaal schoot Lewandowski 68 keer raak in het toptoernooi, goed voor plaats 4 op de all-time topscorerslijst. Terwijl Cristiano Ronaldo (130 goals), Lionel Messi (115) en Raúl (71) de trofee meerdere keren in hun handen hadden, mocht Lewandowski de Champions League-beker nog nooit de lucht in tillen. Met Bayern was de halve finale driemaal het eindstation en in 2013 verloor hij op Wembley met Borussia Dortmund met 2-1 van Bayern München door de late goal van Arjen Robben.

Zlatan en Van Nistelrooij

Lewandowski is zeker niet het enige doelpuntenkanon zonder Champions League-medaille. Op de 2e plaats staat Ruud van Nistelrooij, die met Manchester United en Real Madrid zelfs nooit de finale bereikte. De Nederlander scoorde 60 keer in de Champions League, goed voor de 6e plaats op de all-time topscorerslijst achter Karim Benzema. Ook Zlatan Ibrahimovic (Ajax, Juventus, Internazionale, FC Barcelona, AC Milan, Paris Saint-Germain en Manchester United) schoot zijn ploeg nooit naar winst en zelfs niet naar de finale.

6e Pool ooit

Tegen Paris Saint-Germain hoopt Lewandowski op zijn 1e eindzege. Daarmee kan hij de 6e Pool worden die het meest begeerde clubtoernooi op zijn erelijst mag bijschrijven. De laatste Poolse speler die het toernooi won, was Tomasz Kuszczak. Hij won in 2008 als reservedoelman van Manchester United. In 2005 veroverde oud-Feyenoorder Jerzy Dudek de prijs door namens Liverpool te schitteren in de strafschoppenserie tegen AC Milan na een krankzinnige 3-3 gelijkspel in Istanbul.