Gokje voor de grap op Leicester blijkt gouden greep

Gokje voor de grap op Leicester blijkt gouden greep

admin • 11:39, 30-04-2016 / Laatste Update: 01:20, 06-01-2024

Tegen alle verwachtingen in kan Leicester City dit weekend kampioen worden in de Engelse Premier League. Wie had dat gedacht? Nou, slechts een aantal trouwe supporters. En die kunnen straks gaan cashen!

John Pryke (59), ondernemer uit Leicester

Inzet: 20 pond

Mogelijke winst: 33.000 pond

"Gokken doe ik nooit. 40 jaar geleden zette ik 50 pence in op paardenraces. Daarna nooit meer. Tot afgelopen zomer. Mijn zoon Chris (26) was ervan overtuigd dat Leicester City de titel zou winnen. In 2004 voorspelde hij ook dat Griekenland Europees kampioen zou worden. Toen lachte ik hem uit. Ditmaal zocht ik voor de veiligheid toch maar even de winstmarges op. 5000 tegen 1? Dat kon ik niet laten lopen.

Oorspronkelijk kom ik uit Essex, bij Londen. En ik heb lang in Brighton gewoond, in het zuiden van Engeland. Gek genoeg was ik fan van Manchester City, totdat ik de FA Cup-finale van 1969 zag. Sindsdien volg ik Leicester. Met Chris ga ik naar alle thuiswedstrijden.

Kapitaal

Maar voor mij haalde die weddenschap het plezier van het voetbal af. Ik genoot er niet zo meer van. Je wilt ongedwongen kijken, maar dat lukte niet meer. In maart hakte ik de knoop door. Ik cashte en kreeg van Ladbrokes 29.000 pond. Spijt? Nee. Mijn inzet van 20 pond zag ik als weggegooid geld. Nu kreeg ik er een klein kapitaal voor terug. Als ik het volledige bedrag had gekregen - 100.000 pond - had ik een bungalow gekocht. Maar eigenlijk wilde ik niet verhuizen. Ik woon hier goed. Dat maakte de keuze me te laten uitbetalen makkelijk.

Nu heb ik een nieuwe badkamer, een jukebox, een mooie vloer en ik laat de tuin nog helemaal opknappen. Alleen in deze tijd van het jaar kan je amper werklui daarvoor vinden. Dat moet nog even wachten. Ik heb overigens nog een extraatje achter de hand van 4000 pond... Hoe? Ik heb ook ingezet op een plek in de top 3 van Leicester City. Die quotering was 400 tegen 1.

Natuurlijk zou ik de titel prachtig vinden, maar om heel eerlijk te zijn, genoot ik meer van Leicester in het Championship, een treetje lager. Ik heb overigens alweer een nieuwe weddenschap afgesloten: dat Leicester volgend seizoen de Champions League wint, 100 tegen 1.

Leigh Herbert (39), timmerman uit Leicester

Inzet: 5 pond

Mogelijke winst: 20.680 pond

,,Het begon als een grap op vakantie in Cornwall. Ik zag de winstmarges en besloot, behoorlijk aangeschoten, 5 pond in te zetten. Weinig? Ik koos eerst voor 1 pond, maar dacht: Stel dat dit uitkomt, dan vergeef ik mezelf nooit meer. Iedereen verklaarde me voor gek, maar het was geen totaal ondoordachte gok.

Ik ben mijn hele leven al fan. Mijn oom Adrian speelde zelfs nog in een team met Gary Lineker. Althans, dat zegt hij altijd. Leicester City promoveerde 2 jaar geleden met twee vingers in de neus naar de Premier League. Met geweldig voetbal. Vorig seizoen degradeerden we bijna, maar ik zag iets moois opbloeien. Waarom kon het geluk ons na decennia pijn lijden niet één keer toelachen?

Gemoedsrust

Een paar maanden was het leuk. Daarna nam die weddenschap letterlijk mijn leven over. Dat kwam door William Hill, mijn gokkantoor. Je krijgt tijdens wedstrijden de mogelijkheid om te cashen. Dat begon bij 5000 pond. Toen 7500, 9000, 10.000. Terug naar 7500. Weer omhoog. Bij 11.500 pond sloeg de twijfel toe. Ik kan niet met geld omgaan. Van dat bedrag kon ik schulden van creditcards aflossen en, voor het eerst in mijn leven, reserves opbouwen.

Ik had ineens geen rust meer in mijn lijf. Middenin de nacht zat ik nog achter mijn laptop om de volgende tegenstander te analyseren. Waar lag hun kracht? Was iedereen bij ons fit of waren er geruchten over blessures? Een hel. De druk van de buitenwacht, Twitter kan een heel nare plek zijn, was groot. Voor mijn gemoedsrust sloot ik een deal met William Hill. Van de 5 pond inzet liet ik er 2 uitbetalen: goed voor 5680 pond. De rest bleef staan. Ik win straks dus nog eens 15.000 pond. Zoiets overkomt me nooit meer.

Vrijgezellenfeest

Ik maak, hoe klein ook, deel uit van dit bizarre seizoen van Leicester City. Hoe mooi is het om te mogen vertellen: 'De kans dat Kerstmis door een hittegolf zou worden getroffen, was groter dan dat Leicester kampioen werd. Niemand geloofde erin. Opa wel. Tot het bittere einde. En het lukte.' Al vertel ik er dan niet bij dat ik tussendoor slappe knieën kreeg. Waar ik maandag ga kijken? In een pub in Talinn, Estland. Ik heb een vrijgezellenfeest. Als Leicester kampioen wordt, kan je wel raden wie de barrekening moet betalen...''