Hoe ziet het nieuwe Eredivisie-seizoen eruit? Van korte winterstop tot veel midweekse duels
i

Pim Ras Fotografie

Hoe ziet het nieuwe Eredivisie-seizoen eruit? Van korte winterstop tot veel midweekse duels

Martijn Baars • 13:12, 24-04-2020 / Laatste Update: 21:45, 05-01-2024

Tot 1 september geen betaald voetbal meer, zo luidde het besluit van premier Mark Rutte. Clubs kunnen zich dus gaan focussen op het seizoen 2020/2021. In korte tijd moeten de Eredivisie-clubs een waslijst aan duels gaan afwerken. Vooral voor Europees succesvolle teams wordt het passen en meten.

Engelse taferelen op de Nederlandse velden; daar kunnen we ons voor gaan opmaken. In de Engelse divisies lijkt het voetbal maar nooit stil te liggen: er is altijd wel een wedstrijd te bekijken. Ook Nederlandse clubs krijgen het volgend seizoen druk. Het seizoen kan beginnen vanaf 1 september en doorlopen tot ongeveer 10 mei. Vanaf dat moment begint de voorbereiding voor landenteams in aanloop naar het verplaatste EK voetbal.

Korte winterstop

Tussen 1 september en 10 mei zitten in totaal 36 weken. Als de bonden besluiten tweewekelijks te gaan voetballen, zijn er 72 speelmomenten. Om de clubs nog wat adempauze te gunnen, is het een optie om 2 weken winterstop te houden in plaats van 4 weken. Dat zou inhouden dat er met kerst zal worden gevoetbald, iets waar al langer over wordt nagedacht. Met 2 weken winterstop blijven er nog 68 speelmomenten over.

Redden we dat?

De Eredivisie heeft 34 speelronden, doorgaans worden er 5 bekerrondes afgewerkt en de groepsfases van de Champions en Europa League nemen 6 speelmomenten in beslag. Ook voor de 16e finales (alleen Europa League), 8e finales, kwartfinales en halve finales moeten ieder 2 wedstrijden worden ingepland: de heenwedstrijd en de return. Mogelijk wordt bovendien de bekerfinale van dit seizoen, tussen Feyenoord en FC Utrecht, naar komend seizoen verplaatst.

Interlands

Ook voor nationale ploegen staan er jaarlijks wedstrijden op het programma. Zo is afgelopen seizoen onder meer de Nations League in het leven geroepen. Het Nederlands elftal speelde afgelopen seizoen 6 wedstrijden. Als dat komend seizoen ook is, staan er 3 weken in het teken van interlandvoetbal.

Veel doordeweeks

Alles bij elkaar opgeteld zijn er komend seizoen 61 van de 68 speelmomenten nodig om de Europese en nationale competities net zoals de afgelopen jaren te laten verlopen. Dat betekent dus dat er op 7 weken na tweewekelijks zal worden gevoetbald. Dat geldt uiteraard niet voor alle ploegen, aangezien slechts een beperkt deel van de Eredivisie-clubs Europees voetbal speelt en doorstoomt in de beker.

Voorbeeld Sparta

Voor pakweg Sparta kan de agenda dus mogelijk niet overvol raken. De Rotterdammers spelen 34 Eredivisie-duels en maximaal 5 bekerrondes. Die 39 speelmomenten moeten zij afwerken in 31 weken (winterstop en interlandvoetbal). Dat zou inhouden dat Sparta 8 doordeweekse duels zal moeten spelen.