Wat is de mysterieuze alleskunner Marco van Basten nou ècht?
i

ANP

Wat is de mysterieuze alleskunner Marco van Basten nou ècht?

Trevor Wagener • 18:15, 17-08-2017 / Laatste Update: 17:17, 07-01-2024

Precies 22 jaar geleden kreeg Marco van Basten in 'zijn' San Siro zijn officiële afscheid als topvoetballer. Sindsdien heeft hij, op de foto in duel met FC Groningen-trainer Ernest Faber, heel wat baantjes gehad, maar wat is deze mythische alleskunner nou echt?

Marco Van Basten - San Siro 18 agosto 1995 è l'ultimo giro di campo https://t.co/0ZRvulSjve

— Bum🥊 (@DonatoCavallo6) 17 augustus 2017

Portret MvB

Het verhaal is, net als de beelden bekend. Van Basten was pas 29 jaar oud toen hij zijn laatste wedstrijd (CL-finale, verlies tegen Olympique Marseille) gespeeld had vanwege een kapotte enkel. Milaan en de wereld huilden. 'Wat als' klonk het vaak als het over zijn loopbaan ging. Eenmaal met pensioen werd hij, met wisselend succes, coach. Nu is hij een FIFA-man geworden,  en kunnen we zeggen dat-ie zowel het veld, de dug-out als de skybox de absolute top  heeft gevonden.

Maar hoe moeten we hem herinneren?

Maar wie is de echte 'Marco van Basten'? Dat wist schrijver Johan Faber niet toen hij in de zomer van 2003 op hem afstapte met de vraag of hij samen met hem een boek over zijn leven mocht schrijven. Marco, trainer van Jong Ajax toen, had er geen zin in. Hij kon Faber niet helpen en zou "je had het zelf al moeten doen" terug hebben gezegd. Een 1e teken voor iemand die zoveel heeft meegemaakt, dat je vanzelf meerdere gezichten ontwikkelt.

Gelukkig voor Faber kwam het boek er wel, vol met rijke verhalen. Zo omschreef hij zijn weg van Utrecht naar Amsterdam en later Milaan met alle bijbehorende successen, waaronder de EK-winst in 1988. Los van de vreugde kwamen ook andere kanten van de perfectionistische Van Basten naar voren.

Ouderwetse jongen

Zo bleek de Utrechter nogal ouderwets in het leven te staan (best gek voor iemand die nu bij de FIFA voor verandering moet zorgen). Zijn mattie John van 't Schip vertelde al eens dat Marco's vrouw Liesbeth 'niet mee hoefde' van manlief naar zijn afscheidswedstrijd in San Siro, omdat hij toch 'maar even zou gaan kijken'.

Grote man, nare trekjes

Diezelfde Liesbeth moest enkele jaren daarvoor nog na de wedstrijd zijn tas van het stadion naar de auto dragen. "Ik heb gespeeld, zij niet" vond Marco. Zijn vrouw, met wie hij vroeger tijdelijk uit elkaar is geweest, was er ook voor hem toen hij door een eigen wilde tackle in duel met Groningen-speler Edwin Olde Riekerink zijn enkel voor eeuwig naar de klote had geholpen. Acties die je bij de op het oog zo kalme Van Basten niet voor kunt stellen, hoewel hij qua opvliegingen nog altijd de kranten haalt.

Zo is hij niet op zijn mondje gevallen in zijn column, ook als zijn carrièreverloop zwaar wordt bekritiseerd. Van Jong Ajax-trainer naar bondscoach, geflopte clubcoach (EN assistent) naar iemand dien nieuwe regeltjes moet bedenken bij de FIFA. De oude magische voetbaltovenaar, die in mei 2014 tijdens sc Heerenveen tegen Feyenoord voor de camera nog pisnijdig werd over regeltjes, mag nu zelf bepalen hoe het werkt.

Meer, San Marco?

Als voetballer, trainer, assistent, bestuurder en hobbygolfer heeft hij zo'n beetje alles al gedaan en meegemaakt. Iedereen kent het bekende filmpje in de Amsterdam ArenA als een wanhopige Ajax-fan hem uitscheldt voor pannenkoek. Zijn tijd bij AZ als assistent was ook geen wisselend succes. Het lijkt alsof de rustige, aaibare Van Basten sinds zijn afscheid in San Siro nergens lekker op zijn plek zit. Misschien dat de leren stoelen bij de FIFA daarvoor kunnen zorgen, maar dat zal hij toch echt zelf bij de FIFA moeten uitvogelen.