Jarige job en 'businessman' Kuipers: laatste WK, heeft genoeg flappen op de bank
i

Beeldbewerking Sportnieuws

Jarige job en 'businessman' Kuipers: laatste WK, heeft genoeg flappen op de bank

admin • 14:00, 28-03-2018 / Laatste Update: 21:11, 05-01-2024

Nederlands bekendste scheidsrechter is woensdag een jaartje ouder geworden. Björn Kuipers blaast dit jaar niet alleen 45 kaarsjes uit, maar ook zijn carrière als topscheidsrechter. Na dit seizoen gaat Kuipers het op het veld iets rustiger aan doen. Dat betekent overigens niet dat de Oldenzaler een ander baantje hoeft te zoeken.

Zoals veel mensen al weten heeft Björn Kuipers naast zijn baan als scheidsrechter nog een functie: supermarktondernemer. Sterker nog, Kuipers sleepte in 2016 de prijs 'Beste Jumbo van Nederland' binnen. De Jumbo in Oldenzaal runt hij samen met zijn vrouw en daar stopt 'Björn The Businessman' niet.

Supermarktjes verkopen

Denk namelijk maar niet dat Björn een beginner is op het gebied van supermarkten. Tot 2014 was hij eigenaar van 3 C1000-filialen. C1000 werd in 2012 overgenomen door Jumbo en dat betekende voor de scheids dat ook hij zijn 'business plan' moest aanpassen.

Kuipers verkocht 2 supermarkten aan Albert Heijn en hield er 1 voor zichzelf. De laatste, in Oldenzaal dus, toverde de arbiter om tot een Jumbo. Met het geld dat hij verdiende aan de verkoop van zijn andere 2 supermarkten, werd Kuipers behoorlijk financieel onafhankelijk.

€11,5 miljoen waard!

Om het financieel allemaal even makkelijk te maken is Kuipers eigenaar van een holding. We weten het, lastige term, maar eigenlijk houdt het in dat je aandeelhouders kunt aantrekken. Grappig genoeg is Kuipers de enige aandeelhouder van zijn holding. Misschien nog grappiger, of eigenlijk meer bizar, is dat volgens Quote zijn holding €11,5 miljoen waard is!

Tekst loopt door onder foto

Verder meldt Quote nog dat Kuipers in 2015 zichzelf met €500.000 beloonde. Als holding moet je natuurlijk wel je aandeelhouders belonen. En dat deed de 'umpire' behoorlijk!

Cashen op het WK in Rusland

Nee het salaris voor het fluiten op het hoogste niveau gaat Kuipers dus niet missen. Al is de meer dan €55.000,- die hij krijgt voor zijn aanwezigheid op het WK 2018 natuurlijk ook niet mis. Daarnaast krijgt de fluitenier nog bijna €2.500,- per wedstrijd die hij fluit in Rusland.

Toch zal het Kuipers deze zomer vooral gaan om het fluiten van de WK-finale. Een wedstrijd die de jarige job nog nooit floot.

Bovenal een fantastische scheidsrechter

Leuk natuurlijk al die financiële feiten over Kuipers, maar laat duidelijk zijn dat Björn Kuipers bovenal een fantastische scheidsrechter is. Een scherpe, duidelijke en vooral daadkrachtige scheids, die zoals iedere arbiter ook wel eens zijn foutjes maakt.

Volgend seizoen volgt Danny Makkelie hem op als 'hoofd internationaal scheidsrechter' van de KNVB. Het wordt nog een hele taak om een soortgelijke wedstrijdlijst te creëren als zijn voorganger.