Johan Derksen neemt internationals niet serieus: 'En wel in Qatar het Wilhelmus zingen?'
i

ANP

Johan Derksen neemt internationals niet serieus: 'En wel in Qatar het Wilhelmus zingen?'

Trevor Wagener • 23:33, 22-06-2020 / Laatste Update: 20:43, 04-01-2024

In de bijzondere uitzending van Voetbal Inside van maandagavond kwam Johan Derksen eveneens terug op het statement dat de internationals van Oranje, de Leeuwinnen en Jong Oranje eerder deze week naar buiten brachten. Door zijn uitspraken willen zij niet meer geïnterviewd worden door het programma. Derksen neemt hun uitingen niet serieus.

"Dat ethische statement? Ze gaan dadelijk wel het Wilhelmus zingen in Qatar. Weet je wat daar allemaal gebeurt?" Derksen haalde het tv-optreden van coach Henk ten Cate aan bij Rondo op Ziggo Sport. Toen begon Derksen zijn relaas over de WK-organisator van het WK in 2022.

Vergelijking Qatar

Van Qatar is bekend dat er dwangarbeid door met name Aziatische mannen wordt verricht. "Ik heb het bij Amnesty International nagekeken, wat de definitie van slavernij is. Dat wat daar gebeurt, is slavernij. Mannen uit India, Pakistan, Bangladesh, die worden daar in barakken gegooid, paspoort afgenomen en moeten keihard werken in de brandende zon zonder dat zij hun geld krijgen!"

Derksen kan er niet tegen dat dat gebagatelliseerd wordt door de internationals. "En dan maakt Derksen een verkeerde grap en willen ze VI ineens boycotten? En wel het volkslied aldaar zingen?!" Derksen haalde ook zijn ervaring als journalist bij Voetbal International aan. "Ik werk daar al zo lang, maar ik realiseerde me niet de impact van sociale media. Ik heb geen Twitter of Facebook. Daarop is een mediastrijdgaande hierover."