Kans voor Ajax op groepsfase EL groter bij mislopen CL dankzij nieuwe regels
i

ANP

Kans voor Ajax op groepsfase EL groter bij mislopen CL dankzij nieuwe regels

admin • 13:00, 02-05-2018 / Laatste Update: 22:35, 07-01-2024

De Champions League en de Europa League kennen volgend seizoen een nieuwe opzet. Dat was op zich al bekend, maar de UEFA heeft nu ook aanpassingen aangekondigd in het kwalificeren voor beide toernooien. In dit geval betekent dat goed nieuws voor de Nederlandse nummer 2 van de competitie, dit seizoen Ajax.

Rechtstreekse toegang Champions League

26 van de 32 teams krijgen nu rechtstreeks toegang tot de groepsfase van de UEFA Champions League:

UEFA Champions League-houder (1)

UEFA Europa League-houder (1)

Top 4 clubs van landen op plek 1 tot 4: Spanje, Duitsland, Engeland, Italië (16)

Top 2 clubs van landen op plek 5 en 6: Frankrijk, Rusland (4)

Kampioenen van landen op plek 7 tot en met 10: Portugal, Oekraïne, België, Turkije (4)

Die worden aangevuld met 4 clubs uit de voorrondes voor landskampioenen, de kampioenenroute/Champions route genoemd. De clubs uit de landen die buiten de top-10 van de UEFA coëfficiëntenlijst vallen, strijden om die plekken, zo ook PSV. PSV hoeft trouwens ook maar 1 voorronde te winnen om zeker te zijn van deelname aan de groepsfase van de Europa League. Sowieso heeft elk uitgeschakeld team in de UEFA Champions League-kwalificatie nog een 2de kans om de Europa League te halen.

Rechtstreekse toegang Europa League

17 teams krijgen nu rechtstreeks toegang tot de groepsfase van de UEFA Europa League, waarvan 10 teams die de play-offs van de Champions League en de 3de kwalificatieronde van de Champions League verloren hebben. Dat is volgend seizoen lekker voor Ajax, want mochten zij de Champions League niet halen, ze hoeven in ieder geval maar 1 voorronde te winnen in de Champions League-voorrondes om sowieso in actie te mogen komen in de groepsfase van de Europa League.

En voor wie het nog niet wist: De wedstrijden in de Champions League en de Europa League starten voortaan gespreid om 18.55 uur en 21.00 uur.

Voor meer en volledige info: check de site van de UEFA.