Klok van Van Gaal staat op vijf voor twaalf

Klok van Van Gaal staat op vijf voor twaalf

admin • 12:55, 25-01-2016 / Laatste Update: 21:59, 12-12-2023

Speelronde 23 zit erop in de Premier League. We werden verblijd door een prachttreffer van Tottenham-speler Dele Alli, West Ham United-spelmaker Dimitri Payet toverde weer met voetballen en Manchester United wist net als vorig jaar in eigen huis niet te winnen van het Southampton van de gebroeders Koeman. Maar waarom niet?

Vrijdag vertelden we je over het 'Wijnaldumpje'. De aanvallende middenvelder van Newcastle United, volgens Sky Sports de beste aankoop van dit seizoen, weet met zijn voorwaartse loopacties een groot deel van de Premier League-defensies in verlegenheid te brengen. Hij groeide de afgelopen weken uit tot topscorer en leider van zijn club. Uit bij promovendus Watford leverde zijn acties geen drie punten op voor The Magpies. Ondanks dat zagen we genoeg 'Wijnaldumpjes' voorbij komen. De afwerking om de key passes tot assist te promoveren, ontbrak tot drie keer toe.

Passing Wijnaldum tegen Watford: beslissend voorin, veilig op eigen helft

Nutteloze nummer 10

Manchester United-trainer Louis van Gaal zou willen dat hij Wijnaldum in zijn selectie had. De eerste helft op Old Trafford bewijst dat je beter op bezoek kunt gaan bij je schoonfamilie in oost-Drenthe dan 45 minuten naar Manchester United kan kijken. Na de thee grijpt Van Gaal in. De trainer zet Juan Mata om achter de spitsen te voetballen en link-up-play enigszins mogelijk te maken.

Passing Juan Mata tegen Southampton: veel breed en terug, geen steekpasses in de zestien meter

Als je de passes van Mata (tweede afbeelding) en Wijnaldum (eerste afbeelding) rondom de vijandige zestien meter vergelijkt, zie je dat Mata de bal 'in het kommetje' speelt (van links naar rechts laten gaan) terwijl Wijnaldum een gevaarlijke situatie creëert door de bal in de zestien te steken of door al diep te staan en de bal terug te kaatsen op een inlopende teamgenoot. Mata lukt dat in 45 minuten niet één keer en zorgt ervoor dat Manchester United de vleugels opzoekt.  Vanaf daar de bal voor het doel slingeren is ook niet het beste idee dat Van Gaal in zijn loopbaan heeft gehad: alle zestien voorzetten (!) kwamen niet aan tegen Southampton.

Of de verkeerde tegenstander?

Norwich City streed tegen Liverpool volgens hetzelfde plan als Manchester United: de bal van links naar rechts laten gaan en daarna voor de goal gooien. Norwich nam Steven Naismith vorige week over van competitiegenoot Everton. De Schots international debuteerde als aanvallende middenvelder in de het basiselftal en had  geen grote invloed met zijn passing. Zijn passes komen overeen met die van Mata: ze gingen vooral naar de buitenkant. In tegenstelling tot José Fonte en Virgil van Dijk (Southampton) heeft Liverpool dit seizoen veel moeite met het uitverdedigen van voorzetten en standaardsituaties. The Reds krijgen gemiddeld één tegendoelpunt per wedstrijd (!) door geklungel voor het doel en tegen Norwich City was dat niet anders.

Positie goals Norwich City tegen Liverpool (23-01-2016)

Norwich maakte dankbaar gebruik van het zwakke punt van de tegenstander. Op de goal van Naismith na (1 in de afbeelding) waren de doelpunten het gevolg van een slecht verwerkte voorzet of corner. "Dit is de grootste onzin ooit", zei Liverpool-trainer Jürgen Klopp na afloop, doelend op de defensieve dwalingen van zijn ploeg.

Vijf voor twaalf voor United

Dat overkwam Liverpool een week geleden tegen Manchester United ook; Rooney kon een bal vrij inschieten na een voorzet. Toch was dat doelpunt een van de zeldzame momenten dat United voor het Liverpool-goal verscheen. Van Gaal weet na anderhalf jaar Premier League zich nog niet door de stugge muren van klerenkasten te spelen. Hij pakte op dit moment minder punten dan zijn voorganger David Moyes en na 23 wedstrijden staat Manchester United vijfde in de competitie. Vijf punten achter op Tottenham Hotspur, de nummer vier. Er moet dus nog wel wat gebeuren.

Van Gaal heeft nog een kleine week om versterkingen van buitenaf te halen. James Rodriguez (Real Madrid) wordt hard aangepakt door de Spaanse media. Manchester United zou de uitblinker van het WK 2014 in Brazilië wel naar Engeland willen halen. De prijs zal zonder twijfel weer de pan uit rijzen als het gerucht waar blijkt te zijn.

Een andere oplossing voor Van Gaal? In het rond kijken hoe competitiegenoten hun kansen creëren. Buitenspeler Ashley Young is de komende tijd uitgeschakeld, dus wellicht krijgt Memphis wel een nieuwe kans. Daarnaast heeft Van Gaal naast Memphis en Mata nog de beschikking over Adnan Januzaj. Drie spelers die de Van Gaal-klok misschien een half uurtje naar achter kan zetten. Het is te hopen voor Manchester United dat Van Gaal of één van de drie buitenspelers de wedstrijd van West Ham United hebben gezien.

Gaat Van Gaal volgende week tegen Stoke City weer hetzelfde spelletje spelen? Doe mee aan de game, vul je voorspellingen in en maak kans op een tablet

Door: Bram Steenbeek