KNVB: Nieuw onderzoek naar veiligheid kunstgras
i

ANP

KNVB: Nieuw onderzoek naar veiligheid kunstgras

admin • 11:25, 05-10-2016 / Laatste Update: 14:31, 08-01-2024

Er is nog geen paniek, maar de KNVB wil wel dat er opnieuw een onderzoek wordt gedaan naar kunstgrasvelden met rubberen korrels. Het programma Zembla deed uitgebreid onderzoek naar de velden en de gezondheidsrisico's die eraan vastzitten en aan de hand daarvan laat de bond weten dat als er harde argumenten zijn, er een nieuw onderzoek moet komen. De bond heeft tevens een statement op zijn website geplaatst.

In de rubberen korrels zitten hoge waardes zink, olie en giftige kankerverwekkende stoffen die paks heten. Kortom: pleuris! In 2006 werd het bureau Industox door brancheorganisaties en de KNVB ingeschakeld om te onderzoeken of deze paks ook in het lichaam van de sporters terecht zouden kunnen komen.

In 2007 - toen er 300 kunstgrasvelden waren - krijgen kunstgrasvelden naar aanleiding van het onderzoek het predikaat 'veilig' en dat wordt gecommuniceerd naar gemeenten. Het aantal kunstsportvelden is inmiddels gestegen tot bijna 2000.

Niet op spelen

Zo lang er geen duidelijkheid is over de risico's zou er niet op de velden gespeeld moeten worden. Dat stellen vooraanstaande wetenschappers in de Zembla-uitzending 'Gevaarlijk Spel', die vanavond om 21.10 uur wordt uitgezonden op Nederland 2.