Koploper VVV promoveert naar eredivisie

admin • 23:55, 14-04-2017 / Laatste Update: 07:25, 07-01-2024

Ze zijn terug! VVV-Venlo is vrijdagavond voor de 6e keer gepromoveerd naar de eredivisie. De koploper van de Jupiler League won in Waalwijk van RKC (1-2) en dat was genoeg voor de promotie. Na 4 seizoen gaan we dus weer heerlijke potjes in De Koel zien!

Grote man bij VVV was Clint Leemans, die in z'n eentje verantwoordelijk was voor de promotie. In de 1e helft benutte hij een pingel. RKC kwam na rust op 1-1, ook vanaf de stip. En lang leek het erop dat VVV het feestje nog zeker een week moest uitstellen. Tot 1 minuut voor de officiële speeltijd.

Leemans

Van zo'n 20 meter schoot Leemans een vrije trap keurig in de verre hoek. Toch moest VVV daarna nog 7 (!) minuten blessuretijd doorstaan. Spits Hunte raakte 20 minuten na rust zwaar geblesseerd. Hij moest naar het ziekenhuis, hield 'slechts' een hersenschudding over, maar ondanks de lange extra tijd kwam zijn ploeg niet meer in problemen. En zo promoveert VVV voor de 6e keer naar de eredivisie!

Nog geen kampioen

Nu zul je denken: waarom noemen ze het kampioenschap niet? Nou, VVV is namelijk nog niet kampioen. Maar hoezo wel gepromoveerd dan? Zoals je weet mogen Jong Ajax (nummer 2) en Jong PSV (nummer 3) niet promoveren. Die teams kunnen wel kampioen worden en de voorsprong van VVV is nog niet groot genoeg om ook daadwerkelijk al het kampioenschap te vieren.

Cambuur

Omdat Ajax en PSV dus niet mee tellen, wordt gekeken naar de nummer 4-positie. VVV had vóór vrijdagavond een voorsprong van 13 punten op nummer 4 SC Cambuur, met nog 5 wedstrijden te spelen. Door de winst in Waalwijk is VVV niet meer in te halen door de Friezen. En daarom promoveert de Limburgse club als eerste naar de eredivisie.

Ook kampioen?

Overigens kan het zo zijn dat VVV promoveert zonder kampioen te worden. Het verschil met Jong Ajax, dat met 1-0 won van FC Dordrecht, is 8 punten, ook na vrijdagavond. Er zijn nog 4 wedstrijden te spelen en in het bizarste geval kan VVV nog alles verliezen. Als de Amsterdammers alles winnen, worden zij dus kampioen. Maar komende maandag kan VVV aan dat scenario een einde maken. Als de ploeg dan wint, is het ook nog eens kampioen!