Liverpool verliest in Rome, maar staat dankzij goal Wijnaldum toch in de CL-finale (video's)

Martijn Baars • 00:37, 03-05-2018 / Laatste Update: 21:50, 07-01-2024

AS Roma heeft de Champions League met opgeheven hoofd verlaten. In de return van de halve finale van de Champions League wonnen de Italianen weliswaar met 4-2 van Liverpool, maar was dat nét niet genoeg om de 5-2 nederlaag in Liverpool weg te poetsen. Een goal van Georginio Wijnaldum zorgt er dus uiteindelijk voor dat Liverpool in de finale van de Champions League staat!

AS Roma begon vol geloof aan de return. De Italianen hadden immers ook een nederlaag van 3 doelpunten tegen FC Barcelona omgezet in een zege. Kans na kans in de openingsfase strandde in goede bedoelingen. Oude voetbalwetten nemen dan de wedstrijd over: als je zelf niet scoort, valt-ie aan de andere kant.

Stomme fout: 0-1

Radja Nainggolan, de normaal gesproken zo betrouwbare Belgische middenvelder van Roma, verspeelde knullig de bal aan Roberto Firmino. De Braziliaan van Liverpool schakelde razendsnel om en gaf de bal aan Sadio Mané, die prima afrondde voor de 0-1.

⚽️ | 0-1 Liverpool! Mané opent al na negen minuten de score en dat maakt de wedstrijd niet veel spannender. AS Roma moet er nu vier scoren. #romliv pic.twitter.com/PpSc41z5l2

— NUsport (@NUsport) May 2, 2018

Rare eigen goal

De droom leek al binnen 10 uit elkaar te spatten door die vroege Liverpool-goal. Maar uit het niets gingen de Romeinse harten weer sneller kloppen. Stephan El Shaarawy kopte een hoge bal terug richting de penaltystip. Liverpool-verdediger Dejan Lovren zag dat op tijd en wilde wegwerken, maar schoot de bal keihard tegen het hoofd van ploeggenoot James Milner. De bal stuiterde zo achter doelman Karius: 1-1.

⚽️ | 1-1 AS Roma! Wat een krankzinnige eigen goal van Milner! Veel kan hij er niet aan doen, maar knullig is het wel. #romliv pic.twitter.com/sGTAhWnLmJ

Goal Wijnaldum!

Maar zoals je dus wel vaker ziet: de goal was broodnodig aan de ene kant, maar viel aan de andere kant. Uit een corner kopte Roma in eerste instantie de bal weg, maar viel die bal via het hoofd van Edin Dzeko ineens op de kop van Georginio Wijnaldum. Ontsnapt aan buitenspel kon de Nederlander zomaar achter keeper Allison raak koppen: 1-2.

⚽️ | 1-2 Liverpool! Wijnaldum doet het voor Liverpool! Het is zijn eerste uitdoelpunt ooit namens een Engelse club. #romliv pic.twitter.com/3DHtx2mzsh

Penalty ontnomen

Meteen na rust zorgde een arbitrale blunder voor boegeroep en gefluit in het stadion. Liverpool-keeper Karius kwam uit zijn goal, legde Dzeko neer en dat had een penalty moeten zijn. De grensrechter stond echter met zijn vlag te wapperen, omdat hij zag dat de Bosniër buitenspel stond. Dat was niet het geval.

Gelijkmaker Dzeko!

Twee minuten later kon Roma alsnog juichen. El Shaarawy zag zijn schot nog gekeerd worden door Karius, maar in de rebound werkte Edin Dzeko de bal alsnog binnen voor de 2-2. De hoop was ineens weer terug in Rome, maar in de resterende 35 minuten moest er wel nog 3 keer gescoord worden om alleen nog maar een verlenging uit het vuur te slepen.

⚽️ | 2-2 AS Roma! Dzeko schiet de Romeinen weer naast Liverpool. De ploeg heeft nog drie doelpunten nodig om minimaal een verlenging af te dwingen. #romliv pic.twitter.com/hTwNd8j9kd

Wéér geen strafschop

Tien minuten na de arbitrale blunder, gingen scheidsrechter Skomina en zijn kameraden wéér de mist in. Een enorme kans van Schick werd door Trent Alexander-Arnold geblokt met zijn arm. De bal vloog er daardoor over de goal leverde alleen een corner op. Ook nu had de bal eigenlijk op de stip gemoeten...

Finale Liverpool

In de 35 minuten na de gelijkmaker probeerde Roma nog wel om, gesteund door het publiek, voor de supercomeback te zorgen. Maar pas in de 86e minuut scoorde Roma. Veel te laat om het nog spannend te maken, maar de goal mocht er wezen. Nainggolan, die met zijn foute pass de 0-1 inleidde, schoot nu van randje 16 de bal lekker in de goal voor de 3-2.

⚽️ | 3-2 AS Roma! Met een prachtige streep maakt Nainggolan de slotfase spannend. Heeft AS Roma nog genoeg tijd om twee treffers te forceren? #romliv pic.twitter.com/RpBhjzXaF4

Daar leek het bij te blijven, maar in de slotseconde scoorde Nainggolan ook nog de 4-2 uit een penalty. Meteen daarna floot de scheids af. Liverpool in de finale, op 1 doelpunt verschil!

Liverpool speelt op 26 mei de finale van de Champions League tegen Real Madrid in het Oekraïense Kiev.