Messi heeft niet hoogste transferwaarde van allemaal, dit is waarom
i

Lapresse Marcella Gastini

Messi heeft niet hoogste transferwaarde van allemaal, dit is waarom

admin • 11:00, 04-03-2020 / Laatste Update: 16:16, 07-01-2024

Opvallend: Lionel Messi staat al jaren bekend als 1 van de beste voetballers ooit, maar zijn transferwaarde ligt volgens sites als Transfermarkt.com lager dan die van bijvoorbeeld Kevin De Bruyne en Sadio Mané. Bij het Belgische Het Nieuwsblad zocht men uit waarom dat zo is.

De krant sprak een medewerker van de website en die legt uit hoe die transferwaardes bepaald worden. "Het is geen exacte wetenschap", laat Bart Tamsyn weten. De website houdt rekening met veel verschillende factoren en kent dan een waarde toe aan een speler: "Daarbij wordt rekening gehouden met zijn leeftijd, zijn positie, of hij international is, of hij al in de Champions League speelde, hoe lang zijn contract nog loopt, welke clubs geïnteresseerd zijn..." Kortom, een hele mond vol.

Messi in verval

Om die verschillende redenen kan het zijn dat De Bruyne een hogere waarde krijgt dan Messi. De Argentijn van FC Barcelona zit namelijk in een vrije val qua waarde nu zijn ploeg het een stuk minder doet en hij zelf een stuk ouder geworden is. In 2018 had hij nog een marktwaarde van 162 miljoen pond, nu is daar nog 'maar' 126 miljoen pond van over.

De wat jongere De Bruyne heeft zit op dit moment met 135 miljoen pond op de top van zijn waarde. Hij wordt door de site geschat op een bedrag van 135 miljoen pond. Hij is overigens niet eens de 'duurste' speler van allemaal. Die eer krijgt Kylian Mbappé: hij kent een waarde van 180 miljoen (!) pond.

Ajax

Tamsyn vertelt ook waarom Ajax-spelers bijvoorbeeld een hogere waarde toegekend krijgen dan spelers van Belgische ploegen: "Als Jonathan David (AA Gent, red.) voor hun zou spelen, dan zou zijn waarde wel hoger zijn. Zij verkochten namelijk wel al spelers voor meer dan 50 miljoen, terwijl in België de hoogste transfersom ooit 26 miljoen voor Thielemans was."

Check hier de volledige lijst aan transferwaardes op Transfermarkt.com