Met deze regels moeten de Oranje-internationals rekening houden bij aankomst in Zeist
i

Pim Ras Fotografie

Met deze regels moeten de Oranje-internationals rekening houden bij aankomst in Zeist

Martijn Baars • 17:05, 31-08-2020 / Laatste Update: 09:23, 05-01-2024

De spelers van het Nederlands elftal verzamelen zich maandagmiddag onder strikte coronamaatregelen in Zeist voor de interlands tegen Polen (4 september) en Italië (7 september) in de Nations League. De KNVB wil geen onnodig risico met alle internationals nemen, ook omdat ze geleend worden van hun clubteams.

Oranje draait een andere voorbereiding dan normaal voor een interlandperiode, niet alleen omdat Ronald Koeman bijna 2 weken geleden de lokroep van zijn geliefde FC Barcelona niet kon weerstaan. Interim-bondscoach Dwight Lodeweges kreeg pas afgelopen vrijdag groen licht van de regering dat hij al zijn internationals kan selecteren, mits ze fit zijn. Minister Tamara van Ark (Volksgezondheid) maakte eenmalig een uitzondering, zo vertelde ze na uitvoerig beraad met het kabinet. Ook internationals die in zogenoemde oranje coronagebieden voetballen, hoeven niet eerst 10 dagen in quarantaine als ze op Schiphol aankomen.

Tests

De KNVB heeft besloten alle internationals bij aankomst in Zeist en vlak voor de interlands tegen Polen en Italië te testen. In het spelershotel Woudschoten houden alle leden van de selectie en de technische staf 1,5 meter afstand. Op veel plekken rondom Zeist zijn hygiëne-maatregelen genomen. Zo zijn desinfecterende middelen overal aanwezig. De vleugel waarin spelers en staf verblijven, is afgesloten van de rest van het hotel.

Mondkapjes

Fysiotherapeuten en masseurs dragen mondkapjes als een behandeling van een speler langer dan een kwartier duurt. Spelers en staf reizen de hele week met dezelfde fiets naar de training. Oranje maakt ook even geen gebruik van de kleedkamer naast het trainingsveld. Er staat achter de tribune een open tent waarin spelers zich in de frisse lucht kunnen omkleden.

Drinken en interviews

Tijdens de training drinkt iedere speler uit zijn eigen bidon. Internationals weten dat ze tijdens alle drinkpauzes van de oefensessies 1,5 meter afstand moeten houden. De aanwezige journalisten op de trainingen in Zeist moeten zich aan het protocol van de UEFA houden. Ze dragen mondkapjes en kunnen de internationals na de training niet langs het veld interviewen. De KNVB laat tijdens beide interlands in een nagenoeg lege Johan Cruijf ArenA ook veel minder media toe.