Nieuw seizoen eredivisie: dit filmpje toont alles dat je moet weten over de videoscheidsrechter (video)

Trevor Wagener • 20:15, 10-08-2018 / Laatste Update: 00:14, 08-01-2024

De Video Assistant Referee, tegenwoordig beter bekend als de VAR, wordt steeds belangrijker in de voetballerij en zo ook in de eredivisie. Vrijdagavond trappen PEC en Heerenveen de nieuwe competitie af, met de VAR dus definitief als nieuw spelelement.

Het is handig om te weten hoe het hoe en waarom rondom de VAR precies in elkaar steekt. Dit voorkomt ellendige discussies met je vrienden of schoonvader. Mike van der Roest (projectleider video-arbitrage) en Danny Makkelie (scheidsrechter en videoscheidsrechter) leggen voor de camera's van FOX Sports, vanuit het ARAG KNVB Replay Center in Zeist, uit waar de videoscheidsrechter op let en wat er allemaal bij komt kijken.

Wat is nieuw?

De VAR wordt dit seizoen voor het eerst en volledig in Nederland ingezet in de eredivisie, de finales van de Play-Offs en vanaf de kwartfinales van de TOTO KNVB Beker. De videoscheidsrechter kan op 4 categorieën het spel onderbreken en dus ingrijpen: bij doelpunten, rode kaarten, strafschoppen en persoonsverwisselingen. Good to know!