Onderzoek naar NSB-bordjes bij darts over Vermeer

Onderzoek naar NSB-bordjes bij darts over Vermeer

admin • 14:33, 17-02-2016 / Laatste Update: 21:44, 12-12-2023

Het OM bekijkt of drie mannen die tijdens een dartswedstrijd op tv bordjes omhoog hielden met teksten tegen Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer, kunnen worden vervolgd voor belediging. Als ze niet eerder met justitie in aanraking zijn geweest, krijgen ze een boete, meldt de NOS.

De drie komen uit Amsterdam, Purmerend en Zwijndrecht. Hun identiteit is bij justitie bekend. Volgens het OM worden ze binnenkort op het politiebureau uitgenodigd om een verklaring af te leggen.

De drie hielden bordjes omhoog met de tekst 'Kenneth NSB' en 'Kenneth Vermeer hangen' tijdens een dartswedstrijd van de PDC in Newcastle. Vermeer gaf de dag na de wedstrijd al aan dat hij aangifte wilde gaan doen tegen de daders. Feyenoord ondersteunt hem daarbij.

Afstand

De beelden waren tijdens de wedstrijd, op 11 februari, duidelijk te zien op de internationale televisie. RTL en PDC, de organisator van de dartsavond, namen een dag later direct afstand van de teksten. ,,We hebben te maken met een internationale feed en dat houdt in dat deze beelden de hele wereld overgaan, waarbij RTL7 geen invloed kan uitoefenen op de getoonde beelden van de wedstrijden'', aldus een woordvoerster van de tv-zender. De PDC had niet door dat er beledigende teksten op de bordjes stonden. ,,Omdat ze in het Engels geen betekenis hebben. We zijn er pas vrijdag op geattendeerd.''

Straffen

Ook darter Michael van Gerwen noemt het incident schandalig. ,,Mensen komen om een leuke avond te hebben. Het is schrijnend om te zien. Ik heb helemaal niets met mensen die zoiets doen'', liet de nummer 1 van de wereld vorige week weten. ,,We mogen dergelijke gebeurtenissen nooit tolereren. We moeten wat mij betreft de daders ook veel harder straffen.''

Een van de mannen is door zijn werkgever op non-actief gesteld. Tevens is naar de man, die werkt bij een Amsterdams centrum voor revalidatie en reumatologie, een onderzoek gestart door het bedrijf.

Het incident is een direct gevolg van de Vermeer-pop die Ajax-fans tijdens het duel Ajax-Feyenoord toonden. Die donkere pop had een shirt aan met de naam van de doelman daarop. Een 26-jarige man uit Wageningen hield de pop vast aan een touw om zijn nek. Hij heeft inmiddels een stadionverbod gekregen van Ajax. Twee dagen later werd hij vrijgelaten. Zelf bleef de doelman op het oog rustig en wil hij er niet teveel over praten. Vermeer deed wel aangifte.