Onderzoek toont aan: Steeds meer monsterscores in Champions League
i

ANP

Onderzoek toont aan: Steeds meer monsterscores in Champions League

admin • 21:39, 04-04-2018 / Laatste Update: 06:23, 07-01-2024

Wedstrijden met een doelpuntenverschil van 3 of meer komt steeds vaker voor in Europese voetbalcompetities. Dit is de conclusie uit het onderzoek van CIES Football Observatory, een onafhankelijk Zwitsers onderzoekbureau. De grootste stijging is te zien in de Champions League: 29 procent (+8 procent vergeleken met vorig seizoen).

Niet goed

Een voorbeeld is de 0-6 overwinning van Real Madrid op APOEL Nicosia en Paris Saint-Germain dat 2 ker met 5-0 won in de groepsfase van de Champions League. "Geen goede ontwikkeling", zegt sportmarketeer Frank van den Wall Bake tegen het AD. "Resultaten zijn niet te koop, maar geld helpt enorm. Het aantal wedstrijden met monsterscores zal alleen maar groeien omdat de kloof tussen rijke en arme clubs alleen maar groeit.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin verklaarde dat de kloof tussen rijke en arme clubs een ernstig probleem aan het worden is. Hij noemde toen een salarislimiet als mogelijke oplossing, maar concrete stappen worden niet gezet. "In de wandelgangen wordt gesproken over een alternatief. Een competitie waarin de rijke clubs hun eigen tv-rechten vermarkten, eigen scheidsrechters hebben en zelf sponsors zoeken. Met dit gegeven wordt de UEFA bedreigd", stelt Van den Wall Bake.

Eredivisie

De Nederlandse Eredivisie staat met een kleine stijging van 0,8 procent net buiten de top 10 in het overzicht met wedstrijden met een doelpuntenverschil van 3 of meer. De Premier League (+4 procent), de Serie A (+2,5 procent) en de Primera División (+0,3 procent) staan in de top 10 van competities waar ook een stijging is geconstateerd. Daartegenover is in de Bundesliga een daling van -6 procent zichtbaar. Het laagste percentage wordt gemeten in Rusland: 10 procent (-4 procent). Gemiddeld gezien is er een stijging van 1,1 procent zichtbaar in Europa.