Ook de Europa League verandert: zo halen Nederlandse clubs de groepsfase
i

Pro Shots

Ook de Europa League verandert: zo halen Nederlandse clubs de groepsfase

Robert Hüsken • 16:30, 27-02-2018 / Laatste Update: 13:10, 05-01-2024

De UEFA heeft dinsdag bekendgemaakt dat ook de Europa League gaat veranderen in 2018/2019. Net als de Champions League worden deze duels om 18.55 en 21.00 uur gespeeld. Ook de voorrondes gaan op de schop.

Lees ook: Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor de Champions League

De belangrijkste wijzigingen voor de UEL:

- 17 clubs zijn direct gekwalificeerd voor de groepsfase op basis van de landelijke beker en competitie.

Uit de 5 grote landen komen er 2, de bekerwinnaars en de eerstvolgende in de competitie die niet direct naar de CL gaat: Spanje, Duitsland, Engeland, Italië en Frankrijk.

De overige 7 tickets komen uit de landen die op de UEFA-ranking op de plaatsen 6 tot en met 12 staan: dat zijn dus de bekerwinnaars uit Rusland, Portugal, Oekraïne, België, Turkije, Tsjechië en Zwitersland.

- Dan stromen er nog 10 clubs in de groepsfase van de Europa League in die uit de CL-kwalificatie zijn gegooid: 4 verliezers uit de Champions-route (4 play-offs-verliezers) en 6 uit de League-route (2 play-off-verliezers en 4 Q3-verliezers). Lees hier meer uitleg over de Champions- en League-route in de CL.

- De voorrondes van de Europa League: nog 21 tickets voor de groepsfase te verdelen. Dat gebeurt net als in de Champions League hier met een Champions- en League-route.

- In de Champions-route staan 8 tickets op het spel. Hierin strijden alleen de in de voorrondes van de Champions League uitgeschakelde clubs tegen elkaar. Op basis van wanneer je eruit bent gevlogen, stroom je in Q2, Q3 of in de play-offs in. Uiteindelijk zijn er dus 8 'finales' om een ticket in de groepsfase van de Europa League.

- De laatste 13 tickets worden verdeeld in de League-route. Hieraan doen sowieso alle bekerwinnaars van de dwergstaten mee: nummers 13 (Nederland) tm 55 op de UEFA-ranking. De rest wordt aangevuld met clubs die hoog zijn geëindigd in de landelijke competitie (zie overzicht hieronder).

De bekerwinnaar van Nederland stroomt in Q3 in, en moet dus 2 voorrondes overleven: Q3 en de play-offs. De nummer 3 en 4 uit de eredivisie stromen in Q2 in en moeten dus 3 voorrondes overleven om de groepsfase van de Europa League te halen.

Uiteindelijk strijden 26 clubs in de play-offs om de allerlaatste 13 startbewijzen voor het hoofdtoernooi van de Europa League.

- Mocht Nederland nog een plekje opklimmen naar 12 of hoger op de UEFA-ranking, dan is de bekerwinnaar automatisch geplaatst. De nummer 3 van de eredivisie stroomt dan in Q3 in, de nummer 4 in Q2. Check hier de actuele ranking!