PEC Zwolle wil de poen voor Europese plekken verdelen: 'Alle clubs hebben het moeilijk'

Trevor Wagener • 18:27, 25-04-2020 / Laatste Update: 18:30, 05-01-2024

PEC Zwolle-voorzitter Adriaan Visser denkt dat de Eredivisie tijdens de coronacrisis opnieuw moet gaan nadenken over de verdeling van de tv-gelden. Hij verwacht ook een gebaar van de clubs die in Europa mogen uitkomen.

"De clubs die Europees gaan spelen, doen dat eigenlijk op basis van een toevallig besluit van de KNVB, dat voor hen goed uitpakt. En het is allemaal veroorzaakt door die afschuwelijke coronacrisis", zei Visser in Klaar Wakker op Radio Oost.

Op de kleintjes letten

"Daarom denk ik dat ze serieus na moeten denken om substantiële delen van Europese gelden te verdelen over de andere clubs. Ik denk dat alle clubs het moeilijk hebben, dus ik denk ook dat alle clubs daar een deel van moeten hebben", ging de preses van PEC verder. Zijn club sloot het seizoen als nummer 15 af.

"En de clubs die de grootste teleurstellingen hebben gekregen, zoals FC Utrecht, SC Cambuur en De Graafschap, zouden daar wat extra centjes uit moeten hebben." Visser vindt sowieso dat er te weinig geld naar de kleinere clubs gaat.

"De verdeling van bijvoorbeeld de tv-gelden staat zo volstrekt op zijn kop dat het voor kleinere clubs wel heel erg ingewikkeld wordt om überhaupt competitie te kunnen laten plaatsvinden tegen de grotere clubs. En dat is een onderwerp dat door de besluitvorming van vrijdag een beetje wordt ondergesneeuwd."

Moeilijk doen

De oproep van PEC zal in Amsterdam mogelijk met gemengde gevoelens worden ontvangen. De Telegraaf schreef zaterdag dat juist de houding van onder meer de Overijsselse club 1 van de redenen is om de geldkraan niet te ver open te draaien. De woorden van Visser vallen niet bij iedereen (op sociale media) in goede aarde...