Presentatie Spaans WK-shirt gaat niet door na protesten
i

Pro Shots

Presentatie Spaans WK-shirt gaat niet door na protesten

admin • 23:16, 07-11-2017 / Laatste Update: 19:31, 07-01-2024

De Spaanse voetbalbond heeft de presentatie van het WK-shirt van woensdag geannuleerd. Op social media in Spanje was het maandag en dinsdag hommeles over het blauw-paarse kleurtje op het shirt. Dat kleurtje doet namelijk denken aan vlag van de Tweede Spaanse Republiek in de jaren '30 van de vorige eeuw.

Volgens de Spaanse voetbalbond is het shirt voor het WK van volgend jaar juist gebaseerd op die van het wereldkampioenschap van 1994 in de Verenigde Staten. Shirtsponsor Adidas liet de blauwe én gele streep van toen terugkeren in het shirt voor 2018.

Paars in plaats van blauw

In het retro-ontwerp is de blauwe streep dit keer paarskleurig uitgevallen, waardoor een link werd gelegd met de vlag van de Tweede Spaanse republiek (1931-1939). Sindsdien is Spanje een monarchie, en na de dictatuur van Franco - in 1975 - een democratie.

Toen een foto van de shirts gisteren door Adidas werd vrijgegeven, ging het los op social media. Met de hashtag #BoicotAdidas kreeg Adidas én de Spaanse bond er van langs.

Catalaanse vlag

Daar kwam bij dat sommigen in het shirt ook een Catalaanse vlag zien, de zogenaamde Senyera. Wie inzoomt op de gele streep van het nieuwe WK-shirt zou de Catalaanse vlag kunnen herkennen.

Adidas heeft al gereageerd en gezegd dat er geen politieke motieven achter het ontwerp zitten én dat de Spaanse voetbalbond ermee akkoord ging.

Spanje cancelt presentatie shirt WK-2018. Door blauw kleurtje (dat paars lijkt) doet 't velen denken aan Republikeinse vlag https://t.co/3jYQGVBcyF

— edwin winkels (@edwinwinkels) 7 november 2017