Qatar en Japan chillen hem rustig op de Copá América; dit is waarom ze meedoen
i

EPA

Qatar en Japan chillen hem rustig op de Copá América; dit is waarom ze meedoen

Bart van der Wijst • 08:59, 25-01-2019 / Laatste Update: 07:55, 08-01-2024

Qatar en Japan kwamen afgelopen nacht uit de koker bij de loting van de Copá América. 'Maar die landen liggen toch niet in Zuid-Amerika?', horen we jullie denken. Dat klopt. De 2 landen zijn uitgenodigd door de organisatie van het toernooi.

De Zuid-Amerikaanse voetbalbond (Conmebol) heeft namelijk maar 10 landen onder zich. Een toernooi met 10 landen zou dan ook een beetje raar zijn.

Van 16 naar 12

In 1ste instantie zouden er 16 teams meedoen aan het toernooi. Net als in 2016 toen het toernooi in de Verenigde Staten werd gehouden. Maar afgelopen jaar besloot Conmebol om het aantal terug te draaien tot 12.

Qatar is uitgenodigd als deelnemend land, omdat ze in 2022 het WK organiseren. De exacte reden van de uitnodiging van Japan is niet bekend. Zij deden wel al een keer mee aan de Copá América in 1999. Qatar debuteert.

De loting

Het toernooi vindt dit jaar plaats in Brazilië. Dat land speelt dan ook in Groep A. De Goddelijke Kanaries zijn gekoppeld aan Peru, Venezuela en Bolivia.

Qatar zit in groep B bij Argentinië, dat evenals Brazilië geplaatst was bij de loting, Colombia en Paraguay. Japan treft in Groep C het eveneens geplaatste Uruguay en verder Ecuador en regerend kampioen Chili.

Het toernooi vindt van 14 juni tot en met 7 juli plaats 5 Braziliaanse steden.

Estos son los resultados para el choque de los verdaderos titanes. ¡Que el mundo sienta la vibración sudamericana ¡Así se jugará la CONMEBOL Copa América Brasil 2019! #CopaAmerica2019 pic.twitter.com/Wa65qhHBxL

— Copa América (@CopaAmerica) 24 januari 2019