Dit zijn vanaf nu de regels als de Eredivisie of KKD moet worden stopgezet
i

BSR Agency

Dit zijn vanaf nu de regels als de Eredivisie of KKD moet worden stopgezet

Martijn Baars • 23:57, 17-08-2020 / Laatste Update: 20:03, 07-01-2024

Als er in de toekomst een nieuwe pandemie uitbreekt, dan zijn de clubs uit het betaald voetbal akkoord over de afwikkeling van competities die niet kunnen worden afgerond. Na de Keuken Kampioen Divisie zei ook de Eredivisie massaal ‘ja’ tegen 3 voorgestelde modellen.

Pas als 85 procent van een seizoen is gespeeld, is er officieel een kampioen en zijn er clubs die promoveren en degraderen. In de Eredivisie komt dat neer op minimaal 29 speelronden, in de Keuken Kampioen Divisie op 33.

Seizoen niet gespeeld

Als de Eredivisie moet worden stopgezet tussen speelronde 1 tot en met 17 (en 1-19 in de KKD) dan wordt het seizoen als niet gespeeld beschouwd. Dan starten het jaar erop alle clubs weer op hetzelfde niveau. Voor Europese tickets wordt teruggegrepen naar de ranglijst van de laatste wél voltooide competitie.

Doelsaldo blijft bepalend

Bij een stop tussen speelronde 18 en 28 (of 20-32 in de KKD), geldt de stand van dat moment als eindstand, maar zonder kampioenschap/promotie/degradatie. Behálve als er al een formele kampioen of er al officieel is gedegradeerd/gepromoveerd. De competitie kan het jaar erop uit een oneven aantal clubs bestaan. Het doelsaldo blijft bepalend als clubs op de ranglijst gelijk staan.