Serie A-clubs roepen in brief op tot actie tegen racisme: 'We schamen ons'
i

AP

Serie A-clubs roepen in brief op tot actie tegen racisme: 'We schamen ons'

Trevor Wagener • 21:07, 29-11-2019 / Laatste Update: 05:44, 08-01-2024

De 20 clubs uit de Italiaanse Serie A hebben met een open brief opgeroepen om op te treden tegen het racisme binnen het Italiaanse voetbal. Volgens de clubs moeten de wet- en regelgeving worden aangescherpt en moeten betrokkenen in de voetbalwereld worden geïnformeerd over de gevolgen van racisme.

"We moeten publiekelijk erkennen dat we een ernstig probleem hebben met racisme", schrijven de clubs gezamenlijk. "Het is een probleem waaraan we in de loop der jaren niet genoeg hebben gedaan om het te bestrijden. We kunnen niet langer zwijgen over deze kwestie of wachten tot het op magische wijze verdwijnt."

Schaamrood op de kaken

Volgens de clubs is er zelfs sprake van schaamte. "Beelden van spelers die in het Italiaanse voetbal racistisch worden bejegend, zijn dit seizoen overal ter wereld bekeken en besproken en dat zorgt voor schaamte bij ons allemaal."

Het Italiaanse voetbal heeft dit seizoen meerdere keren te maken gehad met racistische incidenten. Onder anderen Romelu Lukaku en Mario Balotelli (foto) waren al het doelwit.