Slechts 14 buitenlandse trainers in de afgelopen 10 jaar eredivisie
i

ANP

Slechts 14 buitenlandse trainers in de afgelopen 10 jaar eredivisie

admin • 11:53, 24-12-2019 / Laatste Update: 22:38, 13-12-2023

In de eredivisie zijn er nauwelijks buitenlandse trainers te vinden. Hoe dat komt? De NOS deed een onderzoekje en kwam tot de conclusie dat wij ook een opleidingsland zijn qua trainers.

In de afgelopen 10 jaar zijn er 107 trainers actief geweest in de eredivisie. Slechts 14 daarvan kwamen uit het buitenland. Dat is dus 13% procent. Kijk je naar de Premier League, dan is daar het percentage veel hoger: 61% (73 van de 120).

Filosofie

Dwight Lodeweges, assistent bij Oranje en leraar bij de trainersopleiding van de KNVB, denkt dat we in Nederland gewoon veel trainers voor handen hebben. "Wij hebben een bepaalde manier van opleiden en spelen. Wij moeten in Nederland innovatief zijn om het internationaal bij te benen en we willen over het algemeen aanvallend spelen. Bij die filosofie past het best een Nederlandse trainer", zegt hij tegen de NOS.

Opleidingsland

Ook de directeur van Coaches Betaald Voetbal, Mario Captein, gelooft hierin. "Wij zijn een opleidingsland, in tegenstelling tot Engeland. Daar worden de beste trainers, net als de beste spelers, van over de hele wereld aangetrokken. Jonge Engelse trainers krijgen niet snel een kans."