Spelers en bestuur KV Kortrijk bevraagd over 'verdachte wedstrijd'
i

Proshots

Spelers en bestuur KV Kortrijk bevraagd over 'verdachte wedstrijd'

Trevor Wagener • 11:11, 17-03-2017 / Laatste Update: 04:51, 07-01-2024

Agenten van de Belgische politie zijn donderdag op bezoek bij voetbalclub KV Kortrijk. Ze wilden weten of enkele spelers afgelopen zondag bewust hebben verloren van Moeskroen. Door de 0-2-nederlaag redde de laatstgenoemde club zich op het nippertje in 1e klasse. Voor het 2e jaar op rij en dát is geen toeval volgens de politie.

Moeskroen was 3 weken geleden nog ten dode opgeschreven na alweer een nederlaag in de Jupiler Pro League. Met nog 2 wedstrijden te gaan, stonden zij 4 punten achterstand op voorlaatste Westerlo. Door 2 spectaculaire overwinningen in de laatste 2 speeldagen, tegen Standard en in Kortrijk, wist de club zich op het nippertje te handhaven op het hoogste niveau.

Matchfixing

Een stunt waar volgens de politie een verdacht luchtje aan zit. Met name de laatste wedstrijd op Kortrijk kende een bizar scoreverloop. Op de slotdag beslisten knullige goals over het degradatievonnis. In de 1e helft scoorde Moeskroen erg makkelijk de 0-1, vroeg in de 2e helft maakte Kortrijk-verdediger Vladimir Kovacevic een eigen goal zoals je ze vandaag de dag nog maar weinig ziet. Door de 0-2-zege degradeerde niet Moeskroen maar Westerlo naar 1e klasse B.

Agenten van de federale politie gingen donderdag langs in Kortrijk. Ze spraken met bestuursleden en spelers over de bewuste fasen van zondag. “Het ging niet om een verhoor, wel om een informatief gesprek”, zegt Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns, die alle betrokkenheid ontkent. “Ik vrees dat we de agenten niet veel hebben kunnen helpen. Simpelweg omdat er geen aanwijzingen zijn.”

De agenten behoren tot de cel voetbalfraude van de landelijke politie. In het geval van Kortrijk-Moeskroen gaat het niet om gokfraude maar om sportieve omkoping. Rechercheurs geloven dat het contact tot stand is gekomen via een netwerk van voetbalmakelaars. Die controleren verschillende spelers in verschillende clubs en kunnen zo de competitie beïnvloeden.

2e keer op rij?

Vorig jaar al schreeuwde Oud­Heverlee Leuven moord en brand. De Leuvense fusieclub verdween uit 1e klasse na een gelijkaardige ontsnapping van Moeskroen. OHL probeerde via de voetbalbond zijn gelijk te halen door Moeskroen ervan te beschuldigen in handen te zijn van makelaars. Een praktijk die het bondsreglement verbiedt.

De zaak kwam voor het Belgisch Arbitragehof voor de Sport. Dat concludeerde dat “er wel een aantal onrustwekkende elementen is, maar dat men daaruit niet kan opmaken dat Moeskroen in handen is van tussenpersonen of makelaars”.