UEFA vindt dat de KNVB goed heeft gehandeld met het geven van Europees ticket aan Willem II
i

BSR Agency

UEFA vindt dat de KNVB goed heeft gehandeld met het geven van Europees ticket aan Willem II

Martijn Baars • 16:22, 01-05-2020 / Laatste Update: 08:38, 08-01-2024

FC Utrecht lijkt weinig kans te maken als het via de rechter probeert om alsnog een Europees ticket af te dwingen. De Utrechters voeren als belangrijkste argument aan dat de KNVB het Europees ticket voor de winnaar van de beker niet had mogen overhevelen naar de reguliere competitie.

De UEFA heeft indirect nog eens bevestigd dat de KNVB wel degelijk juist handelde. Dat blijkt uit communicatie tussen de Europese en de Spaanse voetbalbond. In dat land speelt dezelfde kwestie. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat Athletic Bilbao en Real Sociedad elkaar voor 3 augustus in de finale van de Copa del Rey kunnen treffen.

Bekerfinale Spanje

De Spaanse voetbalbond vroeg hoe het dan met de Europese tickets zat en kreeg als antwoord van de UEFA dat de huidige ranglijst als uitgangspunt moest dienen. Met vervelende consequenties voor Athletic Bilbao, dat het FC Utrecht van het Spaanse voetbal zou worden. In de na 27 wedstrijden afgebroken competitie, die vrijwel zeker niet meer wordt uitgespeeld, staan de Basken op een 10e plaats.

Valencia

Valencia, dat op een zevende plek staat, speelt nu ineens wel Europees voetbal en gaat - net als Willem II - naar de tweede voorronde van de Europa League. Atletico Madrid neemt het ticket van de bekerwinnaar over en plaatst zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Europa League.

Nederland

In Spanje krijgen Barcelona, Real Madrid, Sevilla en het Real Socieded van Alexander Isak rechtstreeks een plek in de groepsfase van de Champions League. Getafe gaat als nummer 5 naar de voorronde van dat toernooi. In Nederland gaat Ajax naar de groepsfase van de Champions League en AZ naar de voorronde. Feyenoord neemt als nummer 3 van de ranglijst het ticket dat aan bekerwinst gekoppeld is over. Dat Feyenoord ook bekerfinalist is doet niet ter zake.