Uitbuiting, dwangarbeid en doden voor een prachtig WK in Qatar
i

Pro Shots

Uitbuiting, dwangarbeid en doden voor een prachtig WK in Qatar

Brian Vesseur • 10:04, 31-03-2016 / Laatste Update: 12:07, 15-01-2024

Danny Blind is zich met het Nederlands elftal al aan het voorbereiden op het WK 2018 in Rusland. 4 jaar later organiseert Qatar het Wereldkampioenschap, maar of we daar bij willen zijn...

De plannen voor de stadions zijn prachtig. Het Al-Shamalstadion heeft de vorm van een boot. Het stadion moet je ook nog eens betreden via een boot. En dan het Al Khorstadion, die de vormen heeft van een schelp. Ook hier kan je per 'watertaxi' arriveren. Je loopt tussen de palmbomen door om het stadion te bereiken. Heerlijk toch? En dit zijn niet eens de mooiste stadions, die zie je namelijk hieronder. Maar lees daarna nog even door, want of je naar die stadions toe wil...

Arbeiders

Er kleeft bloed aan de stadions. En niet van één of twee mensen, maar van de anderhalf miljoen mensen die bezig zijn om die prachtige stadions te bouwen. Amnesty International interviewde 231 arbeiders, die vertelde over smerige en krappe slaapplekken, bedrog over de aard én beloning van het werk en intimidatie. Bij 1 bedrijf dat mee werkt aan de bouw werd dwangarbeid geconstateerd.

Doden

De FIFA riep 5 jaar geleden wat te doen aan de mensenrechten, maar daar is weinig van te zien. Ongeveer 10 maanden geleden kwam er naar buiten dat er al 1.200 doden zouden zijn gevallen. Als dat aantal naar verwachting oploopt, zouden er in totaal 4.000 arbeiders sneuvelen om een paar gasten te laten voetballen.

Sponsoren

Adidas, Coca Cola en McDonald's zijn over 6 jaar merken die op de sponsorborden prijken in de stadions. Maar moeten ze dat wel willen, nu er zoveel bloed aan het WK kleeft? Amnesty denkt van niet en roept ze dan ook op om druk op de FIFA uit te voeren om uitbuiting tegen te gaan.

The Guardian filmde in 2013 al in Qatar om te laten zien hoe slecht het er aan toe was. Er lijkt weinig te zijn veranderd: