Het voetbal voor en na Lionel Messi is een wereld van verschil
i

Getty Images

Het voetbal voor en na Lionel Messi is een wereld van verschil

admin • 12:00, 24-06-2017 / Laatste Update: 15:52, 08-01-2024

Lionel Messi is zonder twijfel een van de grootste voetballers ooit. Zaterdag wordt de baltovenaar 30 jaar oud. Als verjaardagscadeau kijken we terug op zijn glansrijke carrière tot nu toe. Met daarin speciale aandacht voor het tijdperk voor en het tijdperk na Messi.

Debuut onder Frank Rijkaard

De kleine Lionel Messi speelde al enige jaren in de jeugd van FC Barcelona.  Op 16 november 2003 debuteerde hij in een oefenwedstrijd tegen FC Porto. Met zijn leeftijd van 16 jaar, 4 maanden en 23 dagen was hij op dat moment de 3de jongste debutant voor de Catalanen. Bijna een jaar later, op 16 oktober 2004, maakte Messi zijn officiële debuut. Frank Rijkaard liet hem invallen in de stadsderby tegen Espanyol. Op 1 mei maakte hij dan zijn eerste doelpunt. En dat was meteen een hele lekkere.

Getafe

Al snel leerden we Messi beter kennen. Met zijn weergaloze dribbels, verfijnde techniek en doelgerichtheid paste hij zich moeiteloos aan in de grote voetbalwereld. Een van zijn mooiste goals maakte hij tegen Getafe. Met deze solo, die vaak wordt vergeleken met die van Maradona, gaf hij alle tegenstanders het nakijken.

Pep Guardiola

Onder trainer Pep Guardiola groeide Messi uit tot een echte wereldster. In de tiki-takaperiode van de Blaugrana speelde Lionel Messi schitterend voetbal en ging hij ook steeds meer doelpunten maken. Vanaf de buitenkant kwam hij meer tot zijn recht, want hij hoefde niet af te rekenen met de bikkelharde slagers achterin. Ook kon hij lekker naar binnen kruipen en een actie maken.  Onder Pep Guardiola vlogen de ballen ook steeds meer het doel in. Sinds het seizoen 2008-2009 ging het hard met de doelpunten.

Lopende band

38, 47, 53, 73, 60, 41, 58, 41, 54. Neem die getallen maar even rustig op. Het zijn namelijk het aantal doelpunten dat Lionel Messi in de afgelopen seizoenen maakte. 73 goals in het seizoen 2011-2012 is iets wat niemand heeft gepresteerd. Hij nam daarmee zelfs stokoude record van Gerd Müller over. Der Bomber kwam 'slechts' tot 67 goals in een seizoen. Ook maakte de Vlo de meeste goals in een kalenderjaar. In 2012 knalde de superster er 91 in, terwijl Müller in 1972 het tot 85 goals schopte. Bizar!

Voor en na Messi

Het scoren ging bij Messi in al die jaren zo gemakkelijk. Dat leverde hem nog een aantal fraaie records op. Voordat Messi zijn kunsten vertoonde, was Telmo Zarra de speler met de meeste goals in de Primera Division ooit (253). De Argentijn verbeterde dat eventjes: de teller staat nu op 349. Datzelfde geldt voor Cesar Rodriguez. De legende van FC Barcelona zag ook zijn record sneuvelen. Met 232 goals was Rodriguez jarenlang all-time clubtopscorer, maar daar bracht Messi even verandering in (nu 507).

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. De Messias heeft de meeste Gouden Ballen in zijn prijzenkast staan (5), maakte de meeste goals in El Clasico (23) sinds Alfredo Di Stefano, won van alle spelers de meeste prijzen met Barcelona (30), scoorde de meeste goals uit vrije trappen sinds Ronald Koeman (27) en scoorde in 21 opeenvolgende wedstrijden. Dat zijn toch wel aardig wat records! Die zal niet zomaar iemand even gaan verbeteren. Diegene moet wel van hele goeden huize komen.

Het achtste wereldwonder

Met al deze cijfers bewijst Messi keer op keer dat hij gewoon een levende legende is. Hij is een pure voetballer die leeft voor het spel en dat spat er ook vanaf. Iedere keer als hij aan de bal is, ga je vanzelf op het puntje van je stoel zitten. Steeds als hij aan de bal komt gebeurt er wel iets. Of het nou een solo-actie is, een magistrale pass of een werelddoelpunt. Het blijft genieten, en het gaat niet vervelen. Dat is de kracht van Messi. Dat we nog maar lang van zijn voetbalkunsten mogen smullen. Gràcies Leo!