Voor deze 4 landen komt het EK 2021 misschien wel te laat
i

BSR

Voor deze 4 landen komt het EK 2021 misschien wel te laat

admin • 12:36, 19-03-2020 / Laatste Update: 09:59, 05-01-2024

We moeten een jaartje langer wachten, maar voor het Nederlands elftal lijkt de verplaatsing van het EK uiteindelijk niet heel slecht uit te komen. Er zijn ook landen die wél hard zullen balen van een jaar uitstel, bijvoorbeeld omdat ze veel spelers hebben die al dik in de 30 zijn. Wij gaan ze even voor je langs.

België

Onze zuiderburen moeten zich misschien wel het meest zorgen gaan maken. In België weten ze dat ze met de generatie van nu goud in handen hebben. Met Eden Hazard, Kevin de Bruyne, Romelu Lukaku en Vincent Kompany meldde de ploeg zich in 2014 voor het eerst in 12 jaar weer op het grote podium, maar de grote prijzen zijn uitgebleven. Op het WK van 2018 waren de Belgen misschien wel de besten van de wereld, maar in de halve finale tegen Frankrijk ging het mis (1-0 verlies).

Wilde de ploeg nog een aandenken overhouden aan deze mooie jaren, dan moest dat op het EK gebeuren. Nu het toernooi een jaar is uitgesteld, is het de vraag of de Rode Duivels hun niveau met zijn allen een jaartje kunnen vasthouden. Vooral de verdediging begint een twijfelgeval te worden. Tegen de tijd dat het EK begint is Toby Alderweireld 31, Jan Vertonghen 34 en Kompany zelfs 35 jaar oud. Ook de Bruyne - die tijdens het EK 30 kan worden - Hazard (30) en Dries Mertens (34) zijn dan niet de jongsten meer.

Spanje

De jaren dat Spanje met een bijna onverslaanbare ploeg 3 prijzen achter elkaar won, liggen al een tijdje achter ons. Op het EK 2012 had La Furia Roja voor het laatst succes en eigenlijk liepen alle toernooien daarna uit op een teleurstelling. Op het WK van 2014 kwam het niet door de groep (met onder meer Oranje) heen, op het EK van 2016 was de 8e finale (2-0 verlies tegen Italië) het eindstation en op het WK 2018 ging het na strafschoppen mis tegen gastland Rusland (8e finale).

Geen beste resultaten dus voor Spanje, maar het heeft er niet voor gezorgd dat bondscoach Luis Enrique is gaan doorselecteren. Spelers als Sergio Ramos en Sergio Busquets waren er al bij toen Spanje bijna 10 jaar geleden wereldkampioen werd en zijn nog altijd niet weg te denken uit de selectie. Maar omdat Ramos 35 is als het EK begint en Busquets op dat moment bijna de 33 aantikt, is het de vraag of ze volgend jaar nog steeds belangrijk kunnen zijn.

Kroatië

Bijna 2 jaar geleden zorgde Kroatië nog voor de verrassing van het seizoen door de WK-finale te halen. Frankrijk zou de eindstrijd uiteindelijk met 4-2 winnen, maar Kroatië had allang de harten van de voetbalfans gestolen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Luka Modrić en zijn maatjes nog 1 keer gaan verrassen op een eindtoernooi. Dat heeft opnieuw alles met leeftijd te maken. De Cruijff van de Balkan is 35 als het WK begint. Ivan Rakitić wordt 33, Ivan Perisic 32. Kroatië heeft met Mateo Kovacic, Ante Rebić en Marcelo Brozović nog meer kwaliteit in huis, maar het is nog maar de vraag of het allemaal voldoende is.

Portugal

Bij Portugal lijkt de geschiedenis zich een beetje te herhalen. Toen Luis Figo in 2006 afzwaaide bij het Portugese Elftal, stond de volgende nummer 7, Cristiano Ronaldo, al klaar om het over te nemen. Nu Ronaldo zelf de groepsoudste is bij de Selecção das Quinas, lijkt de vedette van de toekomst, João Félix, ook alweer klaar te staan.

Hoe goed is Ronaldo nog als hij de 36 heeft aangetikt? Kan João Felix op zijn 21e al de kar trekken als het Ronaldo niet meer lukt? Bij Portugal, dat ook met spelers als Bernardo Silva en Bruno Fernandes nog jaren vooruit kan, zijn dat de grootste vraagtekens.