Waarom Italië misschien toch nog naar het WK gaat (al is de kans heel klein...)
i

Proshots

Waarom Italië misschien toch nog naar het WK gaat (al is de kans heel klein...)

admin • 11:23, 26-11-2017 / Laatste Update: 13:44, 08-01-2024

Op wonderbaarlijke wijze zou Italië misschien toch nog naar het WK kunnen gaan. Het land verkeerde even in nationale rouw na de mislukte WK-kwalificatie tegen Zweden, maar door onrustige berichten uit Peru gloort er een klein beetje hoop aan de horizon.

Kranten als The Mirror weten namelijk te melden dat Peru misschien niet naar het WK gaat. Het land van Renato Tapia won in de play-offs van Nieuw-Zeeland en vierde groot feest, maar de overheid wil nu de nationale voetbalbond gaan controleren. Dat is in strijd met de FIFA-standpunten, die voorschrijven dat regeringen geen invloed zouden moeten hebben op nationale teams.

FIFA-regels

Als de FIFA ziet dat het er in Peru niet goed aan toegaat, kunnen ze zelfs besluiten om Peru uit te sluiten van het WK en dan komt er een plek vrij voor de landen die zich niet wisten te kwalificeren. Zo staat het in de officiële reglementen: 'Als een bond zich terugtrekt of wordt uitgesloten van een toernooi, dan zal het FIFA-organisatiecomité een beslissing en de nodige maatregelen moeten nemen. Het FIFA-organisatiecomité mag besluiten om de ene bond in te ruilen voor een andere bond."

Nederland of Chili?

Volgens diverse buitenlandse media lijkt Italië de meeste kans te maken, omdat zij in de play-offs afvielen en een rijke voetbaltraditie hebben. Daarom vallen Nederland (helaas, helaas, helaas), Chili en Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld af.

Niet de eerste keer

Een dergelijk geval is 1 keer eerder gebeurd. In 1992 werd Joegoslavië uitgesloten van het EK, omdat er een burgeroorlog was uitgebroken in het land. Denemarken, waarvan de meeste spelers al lekker op de camping vakantie aan het vieren waren, werd opgetrommeld als vervanger en prompt schreef het team geschiedenis: het 'campingelftal' werd Europees kampioen!

Líbero: Peru could be expelled as FIFA does not acknowledge any football federation that does not independently govern itself and if a government intervenes, it means FIFA could be forced to exclude them from the World Cup.

AS: Italy, Chile & Netherlands with a chance.

Wut?! pic.twitter.com/KuSVqZTyuH

— M•A•J (@UltraSuristic_) 23 november 2017