Een weekend om van te smullen: degradatiekraker in Enschede en topduels in Italië
i

Proshots

Een weekend om van te smullen: degradatiekraker in Enschede en topduels in Italië

Martijn Baars • 14:48, 11-12-2015 / Laatste Update: 11:49, 12-12-2023

In de Italiaanse Serie A is het komende zondag Super Sunday, in de Premier League ontvangt koploper Leicester City landskampioen Chelsea en in de eredivisie vechten FC Twente en De Graafschap in een 'zespuntenduel' tegen elkaar. Wij zetten alle mooie wedstrijden op de Europese velden op een rijtje.

Vrijdag

NAC – Go Ahead Eagles

De twee gedegradeerde eredivisionisten vechten in Breda tegen elkaar. Voor de thuisploeg staat een periodetitel op het spel. Bij winst van NAC op de bezoekers uit Deventer, grijpen de Brabanders de 2e periode. De eerste periodetitel was voor FC Volendam. De aftrap in het waarschijnlijk uitverkochte Rat Verlegh Stadion is vanavond om 20:00u.

Zaterdag

FC Twente – Graafschap

Wie pakweg 3 jaar geleden had gezegd dat FC Twente tegen De Graafschap een degradatiekraker is, was voor gek verklaard. Toch verkeren beide ploegen in sportieve nood en is het in Enschede daarnaast ook bestuurlijk onrustig. De Graafschap is de hekkensluiter in de Eredivisie en moet bij een dolend FC Twente winnen om aansluiting te houden met de veilige plekken. De achterstand op FC Twente is nu nog 5 punten. Nummer 17 Cambuur speelt op dezelfde avond thuis tegen NEC en staat 2 punten voor De Graafschap en 3 punten achter op de Enschedeërs. FC Twente – De Graafschap begint om 20:45u.

Bayer Leverkusen – Borussia Mönchengladbach

Na een dramatische seizoenstart en de daaruit vloeiende trainerswissel is Borussia Mönchengladbach bezig aan een indrukwekkende reeks. Sinds eind september verloren de Duitsers in alle competities maar 2 keer in 15 wedstrijden. Vorige week won de ploeg van de nieuwe trainer Schubert zelfs van Bayern München. De tegenstander is zaterdag om 18:30 Bayer Leverkusen, dat maar 1 overwinning boekte in de laatste 8 wedstrijden.

Zondag

FC Utrecht – Ajax

Ajax heeft het altijd lastig in De Galgenwaard. Onder Frank de Boer won Ajax nog nooit in Utrecht. De meest memorabele wedstrijd was toch wel de 6-4 overwinning van FC Utrecht in 2011. Mede dankzij een blunderende Kenneth Vermeer mondde dat duel uit in een spektakelstuk. Het tijdstip van de aftrap (12:30u) zorgde vroeger nog weleens voor kopzorgen bij Ajax, maar de laatste jaren zijn de Amsterdammers ijzersterk in de lunchwedstrijden.

(Davy Klaassen in actie voor Ajax tegen FC Utrecht, foto: proshots.)

Tottenham Hotspur – Newcastle United

2 clubs waarbij het aantal oud-eredivisionisten hoog is. Bij Tottenham Hotspur spelen Toby Alderweireld en Jan Vertonghen (ex-Ajax) samen achterin. Op het middenveld maakt Christian Eriksen de dienst uit en met Michel Vorm (FC Utrecht) Nacer Chadli (FC Twente) en Moussa Dembélé (AZ) in de gelederen, zullen veel Nederlanders de voormalige helden herkennen. Bij Newcastle United voetballen liefst 5 Hollanders. De ploeg wordt ook nog eens getraind door Steve McLaren, die met FC Twente nog kampioen werd. Tim Krul, Daryl Janmaat, Vurnon Anita, Siem de Jong en sterspeler Georginio Wijnaldum hopen in Londen de run van 9 ongeslagen wedstrijden van de Spurs ongedaan te maken. Aftrap is om 17:00u.

Villarreal – Real Madrid

Na de overtuigende 8-0 overwinning van Real Madrid op Malmö FF is het vertrouwen wedergekeerd in de Spaanse hoofdstad. In de Primera Division gaat het nog niet echt voortvarend voor De Koninklijke. Met een derde plaats stelt Real enigszins teleur, ook al is de achterstand op koploper Barcelona maar 4 punten. Tegenstander Villarreal klimt echter langzaamaan op de ranglijst en bezet inmiddels de 5e plaats. Real verloor dit seizoen al een keer uit en dat was tegen de huidige nummer 10 Sevilla. De aftrap is om 20:30u.

Napoli – AS Roma

Zondag is het Super Sunday in de Serie A. In Napels trappen Napoli en AS Roma om 18:00u af. Napoli, de nummer 3 in Italië heeft met Gonzalo Higuaín de topscorer van de competitie in de selectie. De Argentijn maakte 14 goals in 15 wedstrijden en wil met zijn ploeg de 3 punten voorsprong op nummer 4 AS Roma uitbreiden.

(Gonzalo Higuain tegen AS Roma, foto: proshots)

Juventus – Fiorentina

Fiorentina doet het dit seizoen opvallend goed in de Serie A en speelt zondag om 20:45u uit bij regerend landskampioen Juventus. Fiorentina staat 2e en heeft maar een punt achterstand op koploper Internazionale. Juventus begon kwakkelend aan het seizoen, maar heeft de vorm weer hervonden. De ploeg van trainer Massimiliano Allegri won de laatste 5 competitieduels allemaal.

Maandag

Besiktas – Galatasaray

Wesley Sneijder gaat maandagavond (19:00u) met Galatasaray op bezoek bij koploper Besiktas. Het verschil tussen beide ploegen is zes punten. Dus als Gala nog mee wil doen om het kampioenschap in Turkije, zal de ploeg van Mustafa Denizli moeten winnen. In doelsaldo doen beide ploegen nauwelijks voor elkaar onder. Besiktas heeft 32 keer gescoord en 15 doelpunten moeten incasseren. Galatasaray heeft 1 keer meer gescoord, maar ook 3 goals meer moeten slikken.

Leicester City – Chelsea

Om van het volle voetbalweekend af te sluiten staat er maandag om 21:00u nog een absolute kraker op het programma in de Premier League. Het zeer teleurstellende Chelsea, de regerend landskampioen, gaat op bezoek bij de verrassende koploper Leicester City. De ploeg herbergt topscorer Jamie Vardy, de Engelsman scoorde al 14 keer in 15 wedstrijden. Ter illustratie: heel Chelsea scoorde dit seizoen pas 17 keer en staat op de 14e plaats. De voorsprong op de degradatieplekken is maar 2 punten.

(Diego Costa van Chelsea, foto: proshots.)

Alle tussenstanden, doelpuntenmakers en uitslagen zijn het hele weekend te bekijken via ons matchcenter.