Zo verdeelt de Bundesliga 322 mensen in de stadions
i

-/FC Bayern Munich/dpa

Zo verdeelt de Bundesliga 322 mensen in de stadions

Martijn Baars • 14:47, 15-05-2020 / Laatste Update: 06:38, 07-01-2024

In lege stadions wordt de Bundesliga dit weekend hervat. Belangrijk ijkpunt in de discussies over wedstrijden zonder publiek was altijd het aantal mensen dat dan wél aanwezig mocht. In Duitsland hebben ze daar een panklaar antwoord op: 322 op het piekpunt.

Je moet het de Duitsers nageven: een concreet plan uitstippelen om te voetballen zonder publiek kunnen ze wel. De DFB, de Duitse voetbalbond, bracht dat zelfs in detail naar buiten. Iedereen mag weten hoe ze het dit weekend in Duitsland aanpakken, als lichtend voorbeeld voor de rest van de Europese competities waar de hervatting stevige hoofdbrekens oplevert.

3 zones

In Duitsland delen ze het stadion in 3 zones in: in en rond het veld, op de tribunes en buiten het veld. Elke zone is op de wedstrijddag opgedeeld in tijdsblokken van 2 uur. In het vroegste tijdsblok zijn in de veldzone bijvoorbeeld alleen 8 grasmeesters aanwezig en 2 beveiligers. Op het hoogtepunt, na de wedstrijd, zijn er stipt 100 mensen: spelers, wissels, de staf, scheidsrechters, dopingcontroleurs, fotografen, medici, schoonmakers, beveiligers, technici (voor bijvoorbeeld de videoscheidsrechter) en zendgerechtigden.

Tribunes

De meeste mensen bevinden zich op de tribunes, met op het hoogtepunt 117 mensen rond de start van de wedstrijd. Denk dan aan beveiligers, 10 uitgekozen journalisten, politie en brandweer. Buiten het stadion ligt het hoogtepunt op 111 mensen na de wedstrijd, met logischerwijs een groot aandeel voor beveiligers (50). In de grafiek die de DFB verspreidde, valt af te lezen dat het grootste aantal aanwezigen in alle zones op 322 ligt.