Nederland naar EK-finale na fantastische zege op Engeland

Trevor Wagener • 00:34, 04-08-2017 / Laatste Update: 06:15, 08-01-2024

HET IS FEEST! De Oranje Leeuwinnen hebben zich donderdagavond in een kolkende Grolsch Veste weten te plaatsen voor de EK-finale tegen Denemarken. De ploeg van Sarina Wiegman was feller en geconcentreerder dan tegenstander Engeland en won op fenomenale wijze met 3-0.

De wedstrijd kende een intens begin. De Engelse dames gokten zoals verwacht veel op de lange bal. Spits Jodie Taylor werd vaak gezocht, maar kon in de lucht niets uitrichten tegen Anouk Dekker en Stefanie van der Gragt. De duels, die veelal op het middenveld werden afgewerkt, kletsten beide kanten op. Hierdoor hadden beide teams na 20 minuten nog geen echte kans gecreëerd. Het schot van Daniëlle van de Donk van de rand van het strafschopgebied, was niet gevaarlijk genoeg om Siobhan Chamberlain te verrassen.

In de 23ste minuut was het plots raak. Jackie Groenen, die haar team in de 1e fase van de 1e helft op sleeptouw nam, gaf piekfijn voor op Vivianne Miedema. De flink bekritiseerde spits gaf alle critici het nakijken en kopte schitterend tegendraads raak: 1-0. De Leeuwinnen mochten in de aanval die volgde meteen opletten, maar Fran Kirby's schot miste richting.

Na 22 minuten spelen komt Oranje op voorsprong tegen Engeland! Vivianne Miedema kopt heerlijk raak! pic.twitter.com/xjtBUv97rC

— NOS Voetbal (@NOSvoetbal) 3 augustus 2017

Britse druk

Het Engelse gevaar was daarna niet direct verdwenen. Sherida Spitse moest bij een corner van de Engelsen op de lijn redding brengen na een sterke kopbal van Jade Moore. De bal raakte nog de paal, maar kon daarna worden weggepoeierd. Enkele minuten later zag keepster Van Veenendaal de vrije trap van Steph Houghton over haar goal verdwijnen. De poging van Lucy Bronze die volgde, stelde niets voor.

Oranje probeerde in de laatste periode van de 1e helft met goed voetbal gevaar voor te stichten voor het Engelse goal. De dames van Wiegman moesten veel arbeid en strijd leveren op het middenveld. Desiree van Lunteren, die al vroeg op de bon ging, kwam in de 43ste minuut goed weg: haar overtreding werd door de Franse scheidsrechter Stephanie Frappart slechts afgedaan met een waarschuwing.

(Tekst loopt door onder de video)

Vlak na de openingstreffer van Miedema werkt Sherida Spitse op de doellijn een Engelse kopbal maar net weg. pic.twitter.com/T3VK3WgZeg

2e helft

Na de pauze begonnen beide ploegen zoals ze de wedstrijd waren begonnen. Het spel golfde op en neer, maar de schoten van Taylor en Van Lunteren mistten hun doel. Shanice van de Sanden, die aan de rechterkant een ongelukkige wedstrijd speelde, had zowaar de 2-0 op haar schoen. Het schot van de rechtsbuiten werd knap gepakt door goalie Chamberlain. 1 minuut later probeerde Groenen het van 30 meter, maar haar schot dwaalde over.

Mark Sampson, de coach van de Engelse vrouwen, kon zich langs de zijlijn maar moeilijk beheersen. Zijn ploeg speelde geïrriteerd en kwam na een uur spelen nauwelijks aan voetballen toe. Frappart had het ondertussen druk met blazen voor overtredingen, maar hield de kaarten op zak. Net op het moment dat de Engelsen vertrouwen tankten, ging recordinternational Fara Williams in de fout. Van de Donk profiteerde van haar te korte kopbal en Oranje verdubbelde de voorsprong: 2-0.

De EK-finale lonkt voor Oranje! Met nog een half uur te gaan maakt Daniëlle van de Donk er 2-0 van tegen Engeland! #nedeng pic.twitter.com/ohCO6Sw21B

Slotfase

Williams' fout had direct gevolgen. In misschien wel haar laatste interland werd gewisseld voor Toni Duggan. Direct na de wissel had Ellen White de aansluitingstreffer op haar voet, maar haar subtiele lobje over Van Veenendaal rolde naast. De spanning was ook na de 2e goal voelbaar in Enschede, maar Oranje bleef geconcentreerd. Kelly Zeeman verving 20 minuten voor tijd de niet helemaal-fitte Van der Gragt en Nederland maakte zich op voor een slopend slot.

Hierin drongen de Britten aan en bleef Nederland maar net overeind. Taylor ontdeed zich eindelijk van de Oranje-defensie, maar haar schot kwam recht op Van Veenendaal af. 3 minuten voor het einde probeerde Duggan met een hard en laag schot alles en iedereen te verrassen, maar was het opnieuw Spitse die op de doellijn redding bracht. De Engelsen pompten de bal met man en macht naar voren, maar het mocht niet baten: Martens maakte in de slotseconde de 3-0 en de finale was meteen daarna een feit!