Warme herinneringen in Italië aan Noppert: ‘Rookte als een schoorsteen en dronk bier met supporters’

24 november 2022

Pro Shots

Het verhaal van Andries Noppert komt rechtstreeks uit een jongensboek: je carrière op sterven na dood zien gaan en vervolgens een puike wedstrijd keepen tijdens je Oranje-debuut op een WK. Bij een van zijn oude clubs, het Italiaanse Foggia, herinneren ze Noppert toch niet om de reddingen die hij daar maakte.


De Toren van Joure stond in 2018 en 2019 onder contract in Zuid-Italië. De NOS sprak met Nicola Dibitonto, voormalig keeperstrainer van de Italiaanse club, die zei nog altijd contact te hebben met de doelman van het Nederlands elftal. "Toen hij in Foggia aankwam, had hij moeite om zijn draai te vinden. De taal, de cultuur, maar ook het voetbal dat in de Serie B gespeeld werd, werkelijk alles was anders dan hij in Nederland gewend was."

Zie ook: 📸 | Andries Noppert krijgt een eigen biertje: ‘Fri(e)s blond bier van 6,4%’

Roken als een schoorsteen
Noppert leefde ook niet altijd als een echte prof, herinnert Dibitonto zich. "Hij rookte ook nog als een schoorsteen. Ik herinner me dat hij 's nachts in Palermo ooit een sigaret opstak in zijn hotelkamer. Ging ineens het brandalarm af."

"Hij is een jongen die het leven van de zonnige kant bekijkt", vertelde de Italiaanse journalist Antonio Monaco aan de NOS. "Een harde werker, iemand die nooit opgeeft. Een speler die bier drinkt en meezingt met de Ultra's, ook al spreekt hij nauwelijks hun taal. Daar houden de supporters van Foggia van."