Dumoulin dé favoriet voor eindzege Tour? ‘Denk dat Froome en Thomas over hun top zijn’

4 juni 2019

Sirotti

Tom Dumoulin hoopt op 6 juli zo fris mogelijk aan de start van de Tour de France te verschijnen. De Nederlander kletterde in de 4de etappe tegen het asfalt en moest een dag later opgeven vanwege zijn gehavende knie. Toch ziet Raymond Kerckhoffs Dumoulin als favoriet voor de eindzege in Frankrijk.


"Voor mij is hij de grote favoriet om de Tour de France te winnen", riep hij bij het Sportforum van de NOS. "Alle verantwoordelijkheid ligt straks bij Ineos, het vroegere Team Sky, dat daar met Chris Froome en Geraint Thomas rijdt. Die zijn 34 en 33 jaar en ik denk dat ze over hun top zijn."

Gaat nog niet zo lekker
De voorbereiding van Dumoulin in aanloop naar de grote ronde verloopt in ieder geval verre van ideaal. Hij zit wel al op de fiets, maar traint nog niet voluit. Dat terwijl zijn teamgenoten al op hoogtestage zijn in Tenerife die duurt tot de Ronde van Zwitserland. Die stages zijn vanwege de aanmaak van extra rode bloedlichaampjes tegenwoordig essentieel.

Vuist op tafel
Kerckhoffs zag Dumoulin sowieso niet als kandidaat voor de eindzege in de Giro d'Italia. "Ik heb zijn Giro-verhaal nooit geloofd", aldus de wielerkenner. "Sunweb heeft een soort B- of C-ploeg rondom hem geplaatst, de A-kern start gewoon in de Tour de France. Ik snapte daar helemaal niks van."

Volgens Kerckhoffs had de 28-jarige klassementsrenner dat niet moeten accepteren. "Hij had met zijn vuist op tafel moeten slaan en moeten zeggen: 'Deze ploeg accepteer ik niet'. Maar daar is hij nog veel te beleefd voor. Ik vind het een belediging dat hij niet de sterkst mogelijke formatie om zich heen kreeg."