Elia Viviani volgt landgenoot Matteo Trentin op en pakt Europese titel (video)

11 augustus 2019

De 4e editie van het EK wielrennen op de weg voor profs is gewonnen door de Italiaan Elia Viviani. Hij was in een sprint veel sneller dan Yves Lampaert, met wie hij samen aan de leiding reed.


Pascal Ackermann maakte het podium in Alkmaar compleet. Na de overwinning van Amy Pieters bij de vrouwen op zaterdag waren zondag alle ogen gericht op Dylan Groenewegen. De kopman van de Nederlandse ploeg was echter niet bij de pinken toen de Italianen het voor de 2e keer in de wedstrijd op de kant gooide.

Achter liggen
De Duitsers waren wel alert, waardoor er een omvangrijke kopgroep van 13 man ontstond met veel grote namen. Sebastian Langeveld zat als enige landgenoot mee, maar deed logischerwijs geen kopwerk. Hij wist dat onder andere Dylan van Baarle er in de achtervolgende groep alles aan deed om Groenewegen terug naar voren te brengen.

Net voor het ingaan van de voorlaatste ronde fietsten de 2 beste sprinters van de kopgroep weg: Ackermann en Viviani. Zij kregen gezelschap van Lampaert en samen pakten ze bijna een minuut voorsprong op de achtervolgende groep, dat niet veel later werd teruggepakt door het peloton.

Groot, gapend gat
Wat Van Baarle en Langeveld ook probeerden: het gat werd niet veel kleiner. Toen ook het werk van Van Baarle met nog maar 4 kilometer was gedaan, viel het compleet stil. Op dat moment versnelde Lampaert. Ackermann kon het tempo van de Belg niet volgen, waarna Viviani wel de oversteek wist te maken naar zijn ploeggenoot van Deceuninck-Quick Step.

Lampaert bleef stug doorrijden, terwijl hij wist dat hij in een sprint toch geklopt zou worden door Viviani. Dat gebeurde ook. Viviani volgt met zijn zege landgenoot Matteo Trentin op. Lampaert werd 2e, Ackermann eindigde als 3e.