Geweldige Tourstart Jumbo-Visma: Deze ploegen flikten het ook

16 juli 2019

EPA

Er zijn de laatste jaren meer ploegen geweest die, net als Jumbo-Visma, een heerlijke tourstart hadden. Toch blijft 4 zeges uit 10 ritten bijzonder voor de Nederlandse ploeg: telkens kwam er een andere winnaar uit de bus.


Jumbo-Visma pakte met een verrassende ritwinst van Mike Teunnissen en een oppermachtige ploegentijdrit, de 1e 2 etappes én het geel in de Tour. Daarna volgden mooie overwinningen voor Dylan Groenewegen in rit 7 en Wout van Aert in rit 10.

Kittel
Als je de andere ploegen met evenveel Toursucces nagaat, valt het op dat deze vaak op maar 1 renner leunden. In 2017 won Quick Step ook 4 van de 1e 10 etappes: allemaal met Marcel Kittel. De Duitser mocht in de 11e etappe zelfs een 5e overwinning bijschrijven. Het zou trouwens zomaar kunnen dat ook Jumbo-Visma etappe 11 wint. Het parcours is niet helemaal vlak, maar nodigt opnieuw uit tot een massasprint.
Tekst loopt door onder foto

Solosucces
Net als Kittel was ook Alessandro Petacchi extreem succesvol in een editie van de Tour de France. Voor het inmiddels al jaren opgeheven Fassa Bortolo pakte hij hoogstpersoonlijk 4 overwinningen uit de eerste 10 etappes.
Tekst loopt door onder foto

Cav
Voor het Zuid-Afrikaanse Dimension Data is de Tour van 2016 er eentje waar ze nog met plezier aan terug zullen denken. Dankzij 3 sprintzeges van etappevreter Mark Cavendish en 1 indrukwekkende bergsolo van Stephen Cummings waren zij de ploeg die in de beginfase de meeste aandacht kregen.

Meeste zeges in eerste tien etappes sinds 2000
2019: Team Jumbo-Visma 4x (Teunissen, ploegentijdrit, Groenewegen, Van Aert)
2017: Quick-Step 4x (Kittel, 4 etappes)
2016: Dimension Data 4x (Cavendish 3 etappes, Cummings)
2003: Fassa Bartolo 4x (Petacchi 4 etappes)