Nasleep van bizarre racismegate: Nacer Bouhanni ontbreekt in Scheldeprijs

7 april 2021

AFP

De Franse wielrenner Nacer Bouhanni is woensdag niet gestart in de Scheldeprijs, een Belgische wielerkoers die begon in Terneuzen. Zijn ploeg Arké-Samsic liet via Twitter weten dat de sprinter ,,vanwege de recente gebeurtenissen” niet aan de start kon verschijnen. 


Bouhanni was de afgelopen dagen slachtoffer van racistische beledigingen op sociale media. Die volgden na een sprint in de wielerkoers GP Cholet de la Loire eind maart waarbij hij de Brit Jake Stewart bijna de hekken in had gereden.

Beledigingen
Bouhanni, wiens actie door de internationale wielrenunie UCI wordt onderzocht, kreeg vervolgens te maken met tal van verwensingen, refererend aan zijn Algerijnse roots. ,,Hallo grappenmakers die het leuk vinden berichten te sturen dat ik terug moet naar Afrika, dat ik een crimineel ben, dat ik als Noord-Afrikaan opgesloten moet worden en die me constant emoji’s van varkens sturen. Jullie moeten weten dat ik in Frankrijk geboren ben en dat ik een klacht ga indienen. Ik ben het zat”, reageerde Bojguhanni die screenshots plaatste van de beledigingen die hij ontving in diverse talen.

Steun van de bond
De UCI bood Bouhanni steun aan. ,,Wij veroordelen de racistische aanvallen op Bouhanni. Hoe ernstig zijn overtreding in de sprint ook was, niets rechtvaardigt de beledigingen die hij heeft ontvangen”, meldde de UCI. Ook Stewart, die een gebroken hand opliep door de actie van Bouhanni, sprak zijn afschuw uit over de reacties. ,,Ook al zijn we het over zijn actie in de koers niet eens, laat een ding duidelijk zijn: ik sta achter Nacer Bouhanni. We zullen het nooit over alles eens zijn, maar over racisme kun je niet van mening verschillen. Het is verschrikkelijk”, meldde Stewart op Twitter.

Bouhanni liet eerder in L’Équipe weten wakker te liggen van de beledigingen.