BAM! Roglic deelt keiharde tik uit aan concurrenten in Vuelta-tijdrit

BSR

Sjors Tanis • 19:30, 03-09-2019 / Laatste Update: 18:43, 12-12-2023

Primoz Roglic heeft een dubbelslag geslagen in de Vuelta a España! De Sloveen van Jumbo-Visma won met overmacht de tijdrit van ruim 36 kilometer naar Pau en deelde een enorme tik uit aan zijn grote concurrenten Nairo Quintana, Alejandro Valverde (Movistar) en Miguel Ángel López (Astana).

Roglic neemt ook de rode leiderstrui over van Quintana: de klimmer verloor bijna 3 minuten op de ontketende Sloveen.

Roglic domineert in rit tegen de klok

Quintana begon aan de tijdrit met 6 seconden voorsprong in het klassement op Roglic. Maar al na een paar kilometer in de rit tegen de klok was de virtuele rode trui voor Roglic. Bij het 1e tussenpunt had de Sloveen van Jumbo-Visma dan ook de snelste tijd van het hele peloton, voor zijn 20-jarige landgenoot Tadej Pogacar.

Roglic houdt stand

In het vlakkere 2e gedeelte viel Pogacar, zondag winnaar van de loodzware bergrit in Andorra, wat stil. In tegenstelling tot Roglic, die in de slotkilometer zelfs concurrent 'Superman' López (die 2 minuten eerder was gestart) inhaalde. Roglic won de tijdrit met 25 seconden voorsprong op Patrick Bevin. De 3e plaats in de daguitslag was voor Rémi Cavagna, op 27 seconden van de winnaar.

Ook rode trui

Roglic won niet alleen de tijdrit in Pau, maar nam ook de rode leiderstrui over van Quintana. De Colombiaanse klimmer verloor ruim 3 minuten op Roglic en zakt in het klassement naar plek 4, op 3 minuten. Achter Roglic staat Valverde 2e in de stand, op 1'52 van de nieuwe leider. López is 3e op 2'11. Pogacar staat 5e op 3'05. Wilco Kelderman, normaal gesproken een uitstekende tijdrijder, kon niet imponeren. De Nederlander van Team Sunweb zakte naar plek 10 in het klassement, op 6'25 van Roglic.

Roglic wilde met nog tal van bergritten voor de boeg niet te veel op de zaken vooruit lopen. ,,Ik ben tevreden met mijn optreden. Ik heb overal zo snel als het kon gereden. Of het genoeg is voor de eindzege zien we pas over anderhalve week in Madrid." Woensdag volgt een rit van Saint-Palais naar Urdax-Dantxarinea in Baskenland over heuvelachtig terrein met 3 geklasseerde hellingen.