Bondscoach heeft geen zin in vragen over doping tijdens WK en laat Betsema daarom thuis
i

photo: Cor Vos

Bondscoach heeft geen zin in vragen over doping tijdens WK en laat Betsema daarom thuis

admin • 12:07, 26-01-2020 / Laatste Update: 15:04, 05-01-2024

Nou, Denise Betsema kan het WK veldrijden definitief op haar buik schrijven. De 27-jarige renster boekte nog een mooie 2e plaats in de Kastelcross, maar toch mag ze niet mee naar het WK, dat volgende week plaatsvindt in het Zwitserse Dübendorf.

Bijna een jaar lang stond Betsema op non-actief als gevolg van een positieve dopingtest. Er werd een anabool aangetroffen in haar urine, maar de UCI liet maandenlang in het midden om welk middel het precies ging. Haar zaak lag stil, tot een paar weken geleden. Betsema voerde, gesteund door dopingexpert Douwe de Boer, met succes aan dat de positieve test was veroorzaakt door een vervuild voedingssupplement van een Belgische apotheek. De 6 maanden schorsing die de UCI uit sprak had toen al uitgezeten: ze mocht per direct weer crossen.

Niet uitgesloten

Bondscoach Gerben de Knegt gaf al vóór het weekend aan bij de NOS dat hij niet uitsloot dat Betsema alsnog geselecteerd zou worden voor het WK; ze zou in aanmerking komen voor een van de laatste plekken.

Rust

Betsema maakte afgelopen zaterdag haar comeback in de Kasteelcross in Zonnebeke. De bezetting van die cross was niet om over naar huis te schrijven, maar Betsema’s 2e plaats was desondanks opvallend. Genoeg voor het WK is het echter niet. Na overleg met bondscoach De Knegt en de KNWU is besloten om Betsema niet te selecteren. De Knegt wil rust rond het team. Hij vreest dat de selectie van Betsema en eventuele vragen rond haar dopingzaak de aanloop naar het WK kunnen overschaduwen. Betsema zegt de keuze van De Knegt te begrijpen. "Ik respecteer de keuze aangezien de Nederlandse dames hebben zich al het hele seizoen bewezen.”

Topfavorieten

In Dübendorf zal Nederland starten met meerdere topfavorieten voor de wereldtitel, waaronder Ceylin del Carmen Alvarado, Lucinda Brand en Annemarie Worst.