Knappe 3e plek voor Van Aert in Strade Bianche, debutant Alaphillippe wint
i

ANP

Knappe 3e plek voor Van Aert in Strade Bianche, debutant Alaphillippe wint

admin • 17:00, 09-03-2019 / Laatste Update: 11:19, 15-01-2024

Julian Alaphilippe heeft zaterdag de Strade Bianche gewonnen. In zijn 1e deelname aan deze koers versloeg hij Jakob Fuglsang en Wout van Aert in de slotfase en zet zo de bijzondere zegereeks van Quick-Step voort.

Het Belgische team heeft nu de laatste 4 eendaagse wedstrijden gewonnen. Het begon een week geleden met de overwinning van Zdenek Stybar in Omloop het Nieuwsblad, een dag later was Bob Jungels de sterkste in Kuurne-Brussel-Kuurne en dinsdag won Florian Sénéchal Le Samyn.

Favorieten maakten zich los

In de wedstrijd, voerend langs olijfbomen, over vele lange onverharde stroken bestaand uit gravel, zand en klei, was het in tegenstelling tot vorig jaar droog. Geen modder, maar stof happen dus in Toscane. Het leverde schitterende beelden op, zoals alle edities vanaf de 1e in 2007 alleen al vanuit esthetisch opzicht een hoogtepunt vormen. Maar ook over de koers zelf viel weinig te klagen. Achter de weggesprongen Diego Rosa maakte een grote groep zich los en daarin waren zo ongeveer alle favorieten vertegenwoordigd.

Aanval

Nadat Rosa was teruggehaald, plaatste Jakob Fuglsang op 23 kilometer een aanval. Wout van Aert en Julian Alaphilippe sprongen met hem mee. Na kort overleg werkten de 3 prima samen en bouwden ze hun voorsprong op de slingerende wegen gauw uit. Op de voorlaatste gravelstrook, de steil omhooglopende Colle Pinzuto, moest Van Aert lossen. De Belg sloot in de ultieme finale wel weer aan, maar op de laatste muur naar Piazzo del Campo kon hij niet met de 2 betere klimmers mee.